Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов ревизира Ревизоро. Водна криза и бунтове няма да има (видео)

"Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши"

18 коментара
Премиерът Бойко Борисов и министър Емил Димитров. Сн. БГНЕС

Часове след като държа емоционална реч за предстоящи водна криза и земеделски бунтове догодина, екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро се срещна с премиера Бойко Борисов и настъпи рязка промяна в прогнозата му. Апокалипсисът няма да се състои, а достатъчно вода има, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Във видеото от срещата между двамата не се чува Димитров да се отмята от думите си. Той твърди, че кризата може да бъде избегната, ако се вземат мерки.

Ревизоро бе привикан на доклад, а премиерът надраска на хвърчащ лист какво трябва да се направи, за да се решат "още днес" проблеми, трупани във водния сектор с десетилетия. Типично в духа на времето Борисов си представи "нов щаб", който да координира водите по примера на борбата с коронавируса. Димитров пък успя да издейства уволнението на един от заместниците си – Атанаска Николова, и да назначи други двама.

В парламента – има криза

В петък сутринта Димитров отиде в парламента, за да направи апокалиптична прогноза - догодина ще има водна криза, суша и земеделски бунтове. Той обясни, че миналогодишните проблеми с водата в Перник ще се повторят първо в Бургас, а след това и на други места. Димитров каза, че политиката по отношение на язовирите, за които и той самият е отговорен, е изостанала. И заяви, че не може да каже дали следващата година ще има валежи.

"Телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали", заяви министърът.

"На главата ми се качиха! Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него. Няма да го казвам", заяви Емил Димитров, който в цялата си реч отправи редица обвинения, но така и не спомена имената нито на други министри, нито на премиера.

Ще ви покажа черните карти, които се крият

Димитров сподели, че е дошъл да моли депутатите за помощ, но не стана ясно точно каква. Той призова всяка парламентарна група да изпрати хора в МОСВ, където щял да им покаже всички карти.

"Ще ви покажа и черните карти, които се крият. Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове", предупреди Димитров.

По думите му една от най-закъсалите области е Бургаска, която се захранва от яз. "Камчия". По данни към 26 ноември обемът на този водоем е 46.5% или малко над 108 млн. кубични метра.

Трябват ни поне 75%

Според Ревизоро, за да се обезпечат нуждите от вода за догодина, язовирите трябва да са около 75% пълни. Той обясни, че за проблемите в Бургас се знаело отдавна, но две министерства "воювали" – земеделското и това на регионалното развитие. Той допълни, че решения не се взимали и за това били виновни министър, областно ръководство, кмет и партиен елит.

Министърът отиде още по-далеч – каза, че чрез законови поправки се правел опит да бъдат "откраднати" подпочвените води като се даде на всеки земеделец правото да "копа" където си иска. Това ставало, понеже преди това се позволявало на градове да вземат вода от земеделски язовири. По този начин за обработка на земята не оставали количества. Димитров даде пример с яз. "Ястребино", откъдето черпи вода гр. Антоново.

Затова за земеделците нямало да остава вода.

"Някой някога е закачил града и той вече не е земеделски, не може да се ползва, язовирът вече е питеен. Още по-лошо – съседният град, и той се е закачил. И те са зараязали всичките си сондажи и се закачат към язовира, щото са пробили да не е земеделски. Земеделците да мрат! Нищо, че са същият електорат", заяви той.

Добави, че преди 10 години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи, Напоителни системи са унищожени. Стените на земеделските язовири пропускат и да има вода, те не ги пълнят, защото ще прелеят, каза Ревизоро.

Цяло лято чакам един пиар да реши кога да е първата копка

Той иронично отбеляза, че ако не вали, Бургас и Южното Черноморие "ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация", като се прочуят с "неизвестната камчийска кал":

"Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Защо? От месец януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвети по водите, всички са взели единодушни решения, че в случай, че трета година има суша и потреблението е в стандартните размери и обеми - град Бургас ще остане без вода за питейно-битово водоснабдяване", предупреди министърът.

По думите му в резултат на 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, предавания, публикации, не е предприето нищо:

"Няма забит един пирон, ако има - покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод на призивите ми цяло лято да се започне докато е топло - има възможност да се копае, поле е - не е постъпило нищо".

По думите на Ревизоро единственият, който е поел отношение, е бил Валери Симеонов. "Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши", оплака се екоминистърът.

Разказа, че от месец май три пъти са ходили за първа копка, за първа схема, но нищо не е станало. "България се управлява от пиарите", установи Ревизоро.

Спасителният водопровод за Перник още не е узаконен

Водопроводът на Перник, изграден по спешност да спаси града от безпрецедентната водна криза, все още не е узаконен, твърди Димитров. Въпросът бил поставян на три правителствени заседания, но без резултат. По думите му и Софийският водопровод бил незаконен.

Политически решения съсипват язовирите, заяви министърът. Той информира, че е помолил кмета на Перник да подаде документ за узаконяване на Софийския водопровод, а той ще го дава на съд.

"Питайте ме дали МРРБ, респективно ВиК-Перник, към днешна дата са си платили това, което взимат от яз. "Студена", дали за промишленият тръбопровод за Радомир, ама го ползват незаконно, са подали поне документи - не са. Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди", каза Димитров. 

"Ние сме в изключителна криза поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система", заяви Димитров.

Оставка

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за оставката на правителството. Тя обясни, че най-точната картина на управлението на Бойко Борисов била направена от министър в кабинета му.

"Чухте най-вярната и безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, чухте я от министър на Борисов, отвътре, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа. В областта на ВиК сектора стои огромният въпрос обаче за заплахите, които министърът очерта – от суша, от наводнение, от водна криза в земеделието, от водни бунтове. След това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство", каза тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова премиерът да дойде в парламента и да опровергае казаното от Димитров. Или да си подаде оставката.

Какви ги говориш?

Двама министри опитаха да опровергаят казаното от Димитров. На земеделието – Десислава Танева – обясни, че понякога с Ревизоро имали лоша комуникация и тя съжалявала, че проблеми от оперативен план трябвало да се разискват в пленарна зала. Танева даже обвърза думите на Димитров с това, че наскоро е прекарал коронавирус и афектиран.

"Когато за първи път разбрах, че той е преболедувал Covid-19 беше наистина много разстроен, проведохме един много дълъг разговор, може би над 50 минути, беше много афектиран в началото в чисто човешки план за заболяването и за грижите по възстановяването му. Ние сме в тежко време. Пандемия – всеки преминава през някакви изпитания, чувства, може би не достатъчна грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме, и трябва да говорим и да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото", заяви Танева.

Регионалният министър Петя Аврамова пък директно нарече изявлението на Ревизоро "хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения".

Ти, що не ми каза в сряда?

Срещата на премиера и министъра започна с приятелска прегръдка и продължи в спокоен тон, нямащ нищо общо с демонстираното в парламента вълнение. Единствената забележка на Борисов бе, че Димитров не му казал за тези проблеми в сряда на заседанието на министерски съвет. Димитров се оправда, че тогава имало "хиляда неща". А Борисов заяви: "И аз бех болен, и ти беше болен. Знаеш как изкарахме тежко на нашите години".

Премиерът си водеше балежки на сгънат лист за следващата си среща с министрите Танева и Аврамова.

Борисов поиска план, за да види какво може да се направи "докато се радват другите, че с тебе сме в конфликт". А Димитров увери, че до последно ще работи за това правителството да изкара пълен мандат.

По-късно стана ясно, че премиерът е провел и премиерът е направил и “разширено съвещание” с министритие на земеделието, на околната среда и на регионалната развитие и ги е призовал за земеделски нужди напояването да се осигури със средства от Плана за възстановяване на ЕС. Важна подробност е, че този план все още не е одобрен и средствата от нещо ще могат да се ползват едва във времето от 2021 до 2026 година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. bgp
  #18

  Днешната диктатура освен от манталитетни фактори е резултат и от трите леми , обясняващи защо българите са бедни ! Бедността е голям порок и води лоши последствия , като Диктатурата днес !

 2. bgp
  #17

  Ето и някои леми за българите !

  Ако нещо трябва да се извърши в срок , то никога не се случва !

  Ако нещо трябва да се свърши , то никога не е качествено и се доработва и преправя !Направеното не се пази !

  Организащията както на труда , така и на всяка обществена или държавна дейност е трагична ! Може да се нарече , антиорганизация !

  Тези леми са важали преди нас , ще важат и след нас !

  Ако някога , роботите навлезат масово в живота , те ще изтласкат българите от дейност , така хем нещата

 3. bgp
  #16
  Отговор на коментар #15

  Вероятно с твоя баща сме на една възраст , но и аз имам същото убеждение като него !...........................................................................................Само да добавя , чи и моят баща беше на това мнение !.....................................................................И още , дядо ми също имаше житейският опит да твърди същото !............................................................................Тези съвпадения не са случайности , а реални констатации извлечени от живота и съдбите !

 4. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #15
 5. Борис
  #14

  Досега колко души са привлечени към наказателна отговорност за унищожаване на Националната напоителна система? А за източването на яз. "Студена" и другите язовири? А за олайняването на Варненското езеро и Варненския залив? Списъкът е дълъг.

 6. 1107a
  #13

  няКОЙ да си произведе ток за 2 милиона, сега държавата ще спасява Бургас със 70! Феноменално правителство си имаме! И желаещи да протестират срещу него няма. Съвсем!

 7. bgp
  #12

  Уважаеми привърженици и поддръжници на Режима , не е нормално да желаете да ви управлява Диктатор и ПРОСТАК като борисов ! Това е лошо , много лошо , това е вредно ..... за всичко мърдащо наоколо ! Не виждате ли как превърналият се през лятото в политически насилник - Диктатор ваш кумир , днес все повече заприличва вече и на убиец ! (В прекият и преносен смисъл!) Колко още може да се падне ?! Към фашизъм и геноцид ли ще вървим , натам ли !?

 8. ефрейтора
  #11

  За прогресистко-либералните медии , ревизоро/човек на ВМРО/, вече е със статут на герой . Който трябва да бъде обслужван със баданарки и езици-който с каквото може...

 9. ПР акция на лъжепатриотите, че даже и нeщacтниka от Банкя намаза. Мутри вън. Оставка и независимо разследване.

 10. bgp
  #9

  Освен ,че грее постоянно по екраните , без да залязва ,ПРОСТАКЪТ , пуска също водата по реките и водосборите ! ПРОСТАКЪТ е министър на дъждовете и снеговалежите , той ги командва ! Каква водна криза бе..... имаме си ПРОСТАКЪТ за Господар на всичко ! Не сте се оплакали , не ви е вдигнал мъглата и праховите частици.... само кажете !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.