Борисов: Руските милиционери "да действат без притеснение" от скандал

Борисов: Руските милиционери "да действат без притеснение" от скандал

Премиерът Бойко Борисов е дал картбланш на "руските колеги" от милицията да влизат в български имоти с дипломатически статут на територията на Русия и да задържат заподозрени.

В петък, ден след като българското Външно министерство излезе с остър протест по повод нахлуването на руски спецчасти в българския Център на промишлеността в Москва, в резултат на което трима български граждани бяха задържани, Борисов заяви, че това е станало с негово съгласие.

Пред репортери той заяви, че още в четвъртък чрез руския посланик у нас е предал послание до руската страна "да действа без притеснение от дипломатически скандал", защото "за мен винаги е било по-важно, ако има престъпление да бъде разкрито". Ако българите са невинни - ще ги пуснат, отбеляза Бойко Борисов.

Към момента поне публично скандал няма, но дипломатически проблем има. Българското МВнР обяви, че имотът на Центъра на промишлеността е с дипломатически статут и съобщи, че България ще отстоява именно тази позиция в преговорите с руските власти за имотите, които се ползват с дипломатически статут на територията на двете страни.

Външно министерство официално протестира пред Москва срещу акцията на руските милиционери, тъй като според Виенската конвенция представители на властта на приемащата държава може да влизат в имота само с разрешение на посланика.

Руснаците обаче не признават дипломатическия статут на бизнес - комплекса, още повече, че малко преди да си отиде предишното правителство, бившият министър на икономиката Петър Димитров издаде заповед за отпадане на дипломатическия статут на вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница.

Говорителят на руското Министерство на външните работи Андрей Нестеренко, цитиран от РИА Новости, заяви в петък, че "въпросът за дипломатическия статут на Центъра предизвиква сериозни съмнения, тъй като в частност, той не е вписан в документите, в съответствие с които е бил учреден Центърът".

На територията на Центъра се помещават няколко десетки български фирми, което "изключва възможността над него да се разпростират съответните разпоредби на Виенската конвенция", казва Нестеренко.

Той твърди, че спецакцията, която нарича "обиск", е била осъществена при спазване на руското и на международното законодателство.

Задържаните Николай Николов, Константин Костов и Красимир Велев са представители на фирмата "Милениум 2001”, която руските власти твърдят, че разследват за производство и продажба на пиратски дискове.

Засега няма информация дали от комплекса са иззети такива доказателства, съобщиха от българското посолство в Москва.

Фирмата е имала офиси в центъра и завод за производство на CD в Зеленоград, намиращ се на около 30 км от московското международно летище "Шереметиево".

Действията на руските спецчасти в четвъртък сутринта започнаха с щурма на комплекса от 23-ма маскирани и въоръжени служители на Управлението за борба с икономическите престъпления.

Докато българското МВнР представяше официалния протест по повод проведената без предупреждение и без знанието на българския посланик акция, Борисов заяви, че макар и да е незаконно влизането в Центъра, няма да се разсърди на "руските колеги", ако става въпрос за разследване на престъпление.

В четвъртък следобед по личното указание Борисов българският посланик в Москва допусна руските части да влязат в Центъра, но съпроводени от представители на българското посолство. От МВнР обясниха, че само така се гарантирало целостта на позицията ни, че Центърът продължава да има дипломатически статут и това предполага, че вътре може да се влиза само с разрешение и съпровод от представител на българското посолство.

Центърът на промишлеността е създаден със споразумение от 1974 г., като част от търговското представителство, което пък е част от посолството. Според българската страна върху търговското представителство се разпростират привилегиите и имунитетите по силата на Виенската конвенция.

Споделяне

Още по темата

Още от България