Борисов: С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство

Премиерът очаква преговорите за Брекзит да завършат без споразумение

Борисов и Меркел
Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява германският канцлер Ангела Меркел да успее да състави правителство, тъй като "докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви както трябва".
 
"С Ангела се прегърнахме да ѝ дам кураж, дано състави правителство", каза той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС и от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна, Грузия и Беларус). "Важно е в Германия да има правителство, важно е и в Австрия, но в Германия е жизненоважно" коментира премиерът.
 
Инициативата Източното партньорство е част от европейската политика за съседство и засяга Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. Създадено през 2009 г., партньорството цели сближаване между ЕС и шестте страни от Източна Европа и Кавказкия регион. Всички те са бивши членки на съветския блок.  
 
"В този регион (на Източното партньорство - бел. кор.) винаги има проблеми, но както в Западните Балкани - никой не е идеален. Когато сме на една маса - президентите на Армения и на Азербайджан спокойно пият в коридора кафе, говорят си и е много по-добре, отколкото когато войските им са на Нагорни Карабах. Във всички случаи е по-добре, когато сме на една маса - има възможност да се дискутират проблемите и за съвместните учения в Беларус, по изграждането на АЕЦ. Всичко става в диалог, по европейски начин", разясни положението Борисов.
 
Той посочи, че за България като външна източна граница на ЕС е "важно повече държави да спазват правилата - повечето са в рамките на Черноморския регион". 
 
"С Азербайджан са свързани основните ни надежди за диверсификация (енергийна-бел.ред.). Оптимист съм за това, което се случва. По-добре да сме заедно и в диалог, отколкото да отсъстват хора от масата на преговорите, надявам се този подход да бъде приложен и за Западните Балкани", отбеляза премиерът.
 
Преговорите за Брекзит можело да завършат без споразумение 
 
Попитан за бъдещето на преговорите с Великобритания и възможността развръзката да настъпи по време на българското председателство на Съвета на ЕС, Борисов посочи, че за съжаление все повече се говори, че преговорите може да завършат без споразумение. 
 
"Не ангажирам с моето мнение ЕС или българското председателство на Съвета. Това ми е усещането", уточни той, цитиран от БТА. 
 
"Надявам се да поддържаме добри отношения с Великобритания. Нека оптимизмът да надделее и да има благоприятен сюжет, а най-добре е да си останат в ЕС", коментира Борисов.
 
Преговорите между ЕС и Великобритания циклят от няколко месеца. Двете страни не могат да се разберат по трите основни въпроса за излизането на Великобритания – правата на гражданите на ЕС, Северна Ирландия и сметката за напускането на съюза.
 
Борисов очаква тежко европредседателство 
 
Попитан дали България е подготвена за неочаквани събития по време на председателството, премиерът заяви, че ако каже, че сме подготвени, би означавало, че се надценяваме: "Който и премиер тук да попитате, и той ще ви каже, че не са подготвени. Ще ни се струпа много - Източно партньорство, Западни Балкани, Брезкит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността".
 
"Разчитам и на колегите в България - и на президента, и на председателя на Народното събрание, и на партиите в парламента. Месец преди председателството да казваш, че трябват предсрочни избори - само преди шест месеца им дадох да управляват, дадохме оставка. Не виждам това да е добър тон, но си е тяхна работа", заяви министър-председателят.
Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?