Борисов: С Ердоган минахме на ти, това е дружба

Борисов: С Ердоган минахме на ти, това е дружба

След първа двучасова среща в Анкара с турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, на която са били обсъдени почти всички възможни политически и икономически теми между двете страни, българският премиер Бойко Борисов заяви, че двамата са се разбрали да си говорят на малки имена.

“Имаме обща сходна кариера с премиера Ердоган – кметове, спортисти. Това е приятелство, това е дружба. Мисля, че от днешната среща излизаме с такова настроение“, заяви Борисов.

Ердоган бе по-сдържан, изразявайки убеждението си, “че първото посещение на Бойко Борисов в Анкара ще допринесе за повишаване на равнището на българо-турските отношения и ще заздрави братските отношения между двете страни“.

Разговорът между двамата е обиколил широк спектър от теми, след които енергийната сигурност и общия проект за газопровода “Набуко“, претенциите на България за компенсации за тракийските българи, бъдещото членство на Турция в Европейския съюз и необходими ли са партии посредници в отношенията между двете страни.

Що се касае до националистически движения и реакции, те са оправдани с това, че в един етап хора от българската политика прекалиха и създадоха напрежение в обществото, коментира Борисов, чието правителство има в лицето на националистическата партия "Атака" най-верния си политически поддръжник в парламента. С такива идеи е известен и министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.

От думите на премиера Борисов се разбра, че проблемът не е в националистите, а в ДПС. Той се спря и на т.нар. обръчи от фирми и демонстриран начин на живот, който не кореспондира с разбирането, включително и на турската политика. Това създаде условия, вместо да се гледат стратегически проекти и интереси на двете държави, да се влиза в дебати, които само ни разделят, заяви българският премиер.

Ние нямаме нужда от партии – посредник в отношенията между България и Турция, допълни той. Партията, която е спечелила и е на власт, тя е тази, която представлява държавата, заяви Борисов, повтаряйки на глас желанието на почти всичките си предшественици на премиерския пост, Анкара да не залага на ДПС.

Отказахме се от идеята за референдума за новините на турски език, в името на добрите отношения между двата народа. Настоявам колегите от Турция да ревизират част от поведението на хора, които се представят за изразители на турската страна в България; вмешателство в изборния процес за парламентарните избори, допълни българският премиер.

Ердоган се измъкна дипломатически от директен отговор на поставения му неколкократно въпрос за изплащането на обезщетения за имотите на тракийските българи. Двете смесените комисии, създадени за разрешаването на казуса, продължават да работят, отбеляза той.

Те ще приключат своята работа и ако действително се окаже, че трябва да бъдат изплатени тези компенсации, тогава ще бъдат предприети съответните мерки, заяви турският премиер.

В същото време Ердоган изрази надежда, че България ще продължи да подкрепя Турция по пътя към еврочленството ѝ.

Този въпрос предизвика обтягане на отношенията между София и Анкара преди около месец, когато министър Божидар Димитров заяви официално, че изплащането на такива компенсации е условието, което поставя България, за да подкрепи членството на Турция в ЕС. Тогава премиерът Бойко Борисов потуши скандала, като каза, че изказването на министъра му не било санкционирано нито от него, нито от правителството и няма такива условия.

Ердоган използва случая да посочи, че на Турция се прилагат правила за членство в ЕС, които не бяха наложени на никоя друга страна. По думите му от началото на заявената кандидатура за ЕС от 1954 г. се поставят условия, които, ако бяха изисквани от други страни, голяма част от днешните членове на ЕС не биха били приети. Понякога пред нас се поставят политически условия за пресичане пътя на Турция, но ние сме изключително търпеливи, добре си подготвяме урока, няма да се откажем от визията си за Европа, допълни турският премиер.

Борисов от своя страна декларира, че “продължаваме да подкрепяме реформите в Турция и желанието ѝ за членство в ЕС“.

“До този момент не бях срещал човек, който така да подкрепя “Набуко” както колегата Ердоган“, заяви още Бойко Борисов. Той обеща, че ще разкаже на срещата на върха в Брюксел за проблемите със закъснението на проекта, как то да се преодолее.

Министрите на икономиката Трайчо Трайков и Танер Йълдъз подписаха в присъствието на двамата премиери споразумение за сътрудничество, което по думите на Ердоган ще допринесе за развитието на “Набуко“.

Борисов брифира набързо, без да се спре в детайли, на договорените възможности за съвместна работа “в хранилищата за газ“.

“Паралелно с проекта “Горна Арда“, може да търсим начин за разработване на проекта "Тунджа" (за построяване на язовир – бел.ред.). До момента имаме техническо решение и това, че ще се прави, но няма как, по какъв начин, кога, кои ще са инвеститорите. Работните групи работят активно, надявам се експертите да ни дадат реални предложения, които да подпишем“, каза Борисов

Той обещал на колегата си, че тази година ще бъде завършена магистралата Харманли – Свиленград.

“Джумая Джамия" в Пловдив ще я предложим за защитен паметник на ЮНЕСКО, а Турция ще предложи Желязната църква в Истанбул, каза още българският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?