Борисов с идея да финтира руските мита с внос на наши стоки през Молдова

Премиерът вкара бившата съветска република и в плановете за газова диверсификация

Бойко Борисов посрещна в София премиера на Молдова Владимир Филат. Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предложи на българския бизнес схема за избягване на високите мита за внос на стоки в Русия, като вкарва продукцията си в страната през Молдова. Борисов се срещна в четвъртък с молдовския си колега Владимир Филат, след което обясни, че България може да пробие на пазара в Русия и в бившите съветски републики през Молдова.

Борисов обясни, че в страната на госта му има две безмитни зони, през които българският бизнес може да изнася полуфабрикати, които да се дообработват в Молдова и след това да влизат в Русия, като се използват липсата на мита между страните от ОНД.

 

"Знаете, че Русия е наложила на България най-високите мита, защото сме най-богатите в ЕС. Свободните зони в Молдова са възможност за българския бизнес. Това е един вариант да се даде възможност на български полуфабрикати да намерят много добър пазар, ако се дообработват в свободните зони в Молдова", заяви Борисов.

 

Възможностите на свободните зони бяха представени и от гостуващия в София Владимир Филат, който ги определи като "много добра платформа за инвестиции".

 

"Нека да работим в насока така, че нашите добри взаимоотношения да се трансформират в добри икономически взаимоотношения", заяви молдовският премиер по време на съвместен бизнес форум, който бе открит след срещата му с Борисов. Той обеща особено внимание на чуждите инвестиции и посочи, че страната му има най-ниските регионални такси и много добра законова база по отношение на създаване на свободни икономически зони.

 

Борисов от своя страна вкара Молдова и в българските планове за газова диверсификация.

 

Той обясни, че вече се работи активно по интерконекторната връзка България – Румъния, а Молдова също строи подобна връзка с Румъния.

 

"На практика интерконекторът, който си строят Молдова с Румъния, ще ни върже в единна система и, разбира се, очакваме много. Между другото Владимир е много добър приятел с президента на Азербайджан. Всички ние работим много активно и с ЕК по интерконектора България - Турция ", заяви Борисов, разяснявайки плановете за разнообразяване на газовите доставки, без да става много ясно каква точно може да бъде ролята на Молдова в тях.

 

Филат сподели и впечатленията си от Борисов от срещите на двамата по различни международни форуми.

 

"Много добре помня посланията, които той пращаше към европейските партньори - неща, които се отнасят до реформите, до бюджетния дефицит и до ангажиментите,
които той е поемал. От дистанцията на две и половина години всички негови заявления се превърнаха в действия и заради това смятам, че България представлява добър пример за всички", заяви молдовският премиер.

 

Той отчете още, че икономическите отношения между двете страни се развиват много добре и за това говори търговският обмен, надминал през миналата година 100 млн. евро.

 

Борисов от своя страна обяви категорична подкрепа за членството на Молдова в ЕС

 

По-късно сътрудничеството между двете страни бе обогатено и с обещана от земеделския министър Мирослав Найденов помощ за създаването на Агенция за безопасност на храните в Молдова. България и Молдова подписаха и споразумение за сътрудничество при бедствия.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?