Борисов с идея: Спираме парите за медии, пощите поемат разпространението

”Фалшива новина е, че ще подам оставка след европредседателството”

Борисов с идея: Спираме парите за медии, пощите поемат разпространението

Премиерът Бойко Борисов определи като фалшива новина твърдението, че той контролира медии в България и в характерния си стил лансира възможни промени като това пощите да поемат разпространението на печата и да бъде спряно каквото и да е държавно финансиране за медиите.

”Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата. Защото и това е фалшива новина - кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде. Сега и на Московски ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: "Бе ти разбрали?“ Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим“, заяви Борисов, цитиран от ”Фокус”.

В събота той участва в регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора.

По-рано тази седмица от ГЕРБ обявиха за манипулативна класацията на организацията ”Репортери без граници”, в която България е на111-о място по свобода на словото.

Борисов вкара в графата ”фалшиви новини” и информациите, че е възможно да подаде оставка след края на българското ротационно председателство на Съвет на ЕС.

”Другата фалшива новина, която се разпространява е, че чакам да мине председателството, за да дам оставка”, каза Борисов.

”Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите“, коментира Борисов.

Борисов опроверга и коментари на анализатори в България, които видяха критика към него в програмната реч на френския президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица.

”Някой написал, че Макрон се обърнал към мене да бързаме с реформите. Една дума не е казал по въпроса, а точно обратното. За толкова неща с канцлера са ме помолили да им помогна и да свършим работа. Понеже много ги е яд, защото специален гост в Брюксел на срещата на Франция, Германия, Холандия, Белгия е Борисов, сега в Германия - президентът Макрон и аз - и пак им е неприятно и дай да почваме с фалшивите новини. Едва ли не специален гост съм, но да ми направи забележка. Малко поне да имаха срама”, посочи Борисов.

”Интересът към нас - България, и към Балканите е факт, благодарение на нашата работа и всички го признават. И медиите какво? Президентът Макрон се обърнал към Борисов. Аз не съм там като представител на България само и той не го каза изобщо недобронамерено”, добави той.

В частта от речта, посветена на реформите, от които според него има нужда Европейският съюз, Макрон спомена и името на българския премиер Бойко Борисов, което се превърна в акцент на информациите в българските медии.

Заради този интерес в петък от френското посолство у нас разпространиха пълен превод на тази част от от изказването на Макрон

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?