Борисов с мерак за производство на тестове за Covid-19

Отделени са пари за 30 хил. теста от Южна Корея и за транспорта на китайските маски и респиратори

Борисов с мерак за производство на тестове за Covid-19

След като производството на защитни облекла и маски в България стана повод за непрестанна гордост на премиера Бойко Борисов, сега той се е прицелил в производството на тестове за установяване на коронавируса. Това стана ясно след негово посещение в петък в шивашки цех в Хасково, където се снима отдалече с шивачките и изрази съжаление, че не може да ги прегърне.

След това пред журналисти той обяви взетото по-рано през деня решение на извънредно заседание на Министерския съвет за сключване на договор да 30 хил. теста от Южна Коре и припомни, че страната ни е част от общата поръчка на Европейската комисия.

"Един милион теста сме поръчали, но няма ги. Физически ги няма. Затова днес съм възложил да възстановиме Института по микробиология, който е бил закрит преди 20 години. Да използваме тази криза да си възстановим института и в последствие и ние да си правим тестове", разви Борисов идеята си. Тя била обсъдена с ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев.

"Министърът на икономиката възложи на технопарка да намерят съответно това материалче, където е на пръчицата, то е специално. Говорил съм, не е памук. Да видим къде да го произведем", обясни премиерът.

На проведеното преди това с видеоконферентна връзка правителствено заседание е било решено здравното министерство да сключи договор с южнокорейската фирма OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на тестове за Covid-19.  Ще бъдат купени 300 комплекта (всеки по 100 теста) или общо 30 000 теста Real-time PCR със сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на Covid-19. Стойността на сделката е 303 000 щатски долара. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта, допълват от Министерския съвет.

Правителството ще плати и транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси по доставката на тези тестове. Кога може да се очакват те, не е ясно.

"Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на Covid-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите", обясняват от правителствената пресслужба.

Решено е още да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 броя предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 млн. медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и предоставените досега дарения от Китай за България. Несе посочва колко ще струва транспортът и кога ще бъде организирана доставката

Кабинетът е приел и детайлни правила за финансирането през европейските оперативни програми на мерките, предприети заради въведеното извънредно положение.

Здравният министър Кирил Ананиев пък ще коригира издадените заповеди за извънредното положение така, че да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски. Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от коронавируса.

Споделяне

Още от България