Борисов с нов бонус за ресторантьорите – 9% ДДС и за доставката на храни

Секторът не дава признаци за изсветляване, но данъчните отстъпки за него продължават

Борисов с нов бонус за ресторантьорите – 9% ДДС и за доставката на храни

Премиерът Бойко Борисов продължава с отстъпките към сектор "Ресторантьорство", въпреки липсата на убедителни данни, че той изсветлява. Ставката на ДДС при доставката на храна ще бъде свалена от 20% на 9% като антикризисна мярка. Това е разпоредил министър-председателят на депутатите от ГЕРБ, съобщи самият той във Фейсбук профила си.

Част от ресторантьорския бранш бе съществено засегнат от кризата с Covid-19, но това бе и секторът, който получи най-сериозна помощ от държавата, наред с туризма. Заведенията могат да се възползват от схемата за запазване на заетостта 80/20, от грантовете и безлихвените кредити за микро и малки фирми, от отпадането на новите изисквания за софтуерите в Наредба Н-18 за касовите апарати.

Най-спорната мярка в подкрепа на заведенията бе разбиването на ДДС системата чрез въвеждане на диференцирана ставка в размер на 9% за хранене в ресторант и консумация на бира и вино. По-ниската ставка обаче не обхвана доставката на храна за вкъщи. След недоволство от страна на бранша по този въпрос премиерът явно е склонил да изпълни и това искане на собствениците на заведения.

Борисов изпълни всички желания на ресторантьорите с уговорката, че браншът им, който е един от най-сивите в дъражавата по данни на НАП, трябва да изсветлее. Въпросното изсветляване до момента обаче не се случва с изключение на осигуровките на работещите, които принудително бяха вдигнати заради покачването на минималния осигурителен доход в сектора от 610 лв. на 800 лв.

По данни на Министерството на финансите през юли и август 2020 г. сектор "Ресторантьорство" е декларирал ДДС за внасяне около 15.8 млн. лв., а за възстановяване – 3 млн. лв. През същите месеци на 2019 г. са декларирани 37.3 млн. лв. за внасяне и 2.4 млн. лв. за възстановяване. Това означава номинален спад на внесения данък на годишна база с над 50-60%.

От сектора твърдят, че има куп обективни причини за номиналния спад на постъпленията, но фирмите, които са останали на пазара, внасяли повече в процентно съотношение спрямо миналата година, което значело, че секторът изсветлява.

През последните дни социалният министър Деница Сачева обяви, че ще мисли за нова програма, която да компенсира изцяло работещите в секторите, които се затварят наново – частни школи за обучение, нощни заведения и др. Идеята била помощта да не минава през работодателите, а директно да стига до служителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес