Борисов с нова идея за еднакви тол такси на Балканите

България и Черна гора създават смесено дружество за пренос на електроенергия

Борисов с нова идея за еднакви тол такси на Балканите

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално еднодневно посещение, съобщи правителствената информационна служба.

Според Борисов такаБалканите могат да станат "мощна икономическа зона".

България е в етап на въвеждането на тол такси, като това трябва да е факт от средата на август 2019 г.

Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс да влезе в Европейския съюз, каза още Борисов. Той посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Смесено дружество за пренос на енергия

Бойко Борисов заяви, че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", каза българският премиер.

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

Българският опит с миграцията

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", каза българският премиер.

Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

Орден на Борисов

Премиерът Бойко Борисов беше награден и с орден "Черна гора" от президента Мило Джуканович.

"Приятелството и подкрепата на Борисов към Черна гора е много по-дълга от 12-те години от какво държавата е независима. Качеството на двустранните отношения е увенчано с една изключителна подкрепа от страна на България. Борисов сложи един своеобразен отпечатък върху подкрепата за Черна гора. От особено значение е за нас и за останалите държави от Балканите, че България е член на НАТО и ЕС", заяви Джуканович.

От своя страна Борисов заяви, че наградата, която получава е една добра оценка за България. Той напомни, че страната ни е работила наистина изключително много по темата за Западнати Балкани по време на европредседателството ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани