Борисов: С новия анализ за "Белене" Станишев залъгва избирателите си

Борисов: С новия анализ за "Белене" Станишев залъгва избирателите си

Намерението да се прави нов анализ за необходимостта от АЕЦ "Белене" цели да се отдалечи максимално проектът, за да може на следващите предсрочни парламентарни избори лидерът на БСП Сергей Станишев отново да лъже своите избирате, че ще строи ядрената централа. Това становище изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник, в прясно възстановения си навръх 9-и септември профил във Фейсбук, по повод изявлението на Станишев, че "Българският енергиен холдинг" ще прави собствено проучване за АЕЦ "Белене", тъй като това на британската банка HSBC, че проектът е скъп и нерентабилен, било въз основа на погрешни данни.

В същото време бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и настоящ депутат Делят Добрев заяви на пресконференция, че темата "Белене” се експлоатира много през последните дни и е явно, че се прави опит да се извлече политически дивидент.

В предизборната си кампания Станишев твърдеше, че незабавно ще строи “Белене”, а сега ще търси консултант, пише Борисов във фейсбук профила си. "По повод поредните лъжи и инсинуации на Станишев от тази сутрин, му напомням, че те похарчиха 14 милиона лева на данъкоплатците с инициирането на референдум, на който повече от 80% казаха НЕ на АЕЦ “Белене”, посочва той.

"Сега отново иска да харчи пари за нови консултации, което има една единствена цел – да отдалечи максимално подписването на този проект от себе си, за да може на следващите предсрочни избори отново да лъже своите симпатизанти, че ще строи “Белене”. Той имаше достатъчно време и можеше да го направи до сега, но е видно, че няма", продължава Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обръща внимание на темата за евентуалното размразяване на ядрения проект и в другата социална мрежа – Туитър, където е постнал, че "Ето това e дебелоочието на Сергей Станишев!!! Да правиш референдум ЗА "Белене" и да харчиш пари за нов анализ СЕГА!!!".

"Това, което се случва в момента, е мобилизация на най-твърдия електорат на БСП. Проектът „Белене” няма как да се построи с държавни пари. Как ще се дадат 20 млрд. лв. за „Белене”, като трябваха 40 млн. актуализация на бюджета за социалния пакет”, коментира и Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Да кажеш, че HSBC не си е свършил работата, е доста смело и дори арогантно", заяви Делян Добрев. "Много бих се радвал - да чуя отговора на HSBC. По време на анализа на компанията, са проверявали няколко пъти. Тезата, че са работили с невярна изходна информация, е излагаща. По-важен е въпросът - защо ако БСП се съмнява в изгодността на проекта, караха хора да се подписват (за провеждането на референдум – бел. ред.)? Ако са сигурни, че проектът е изгоден, защо между 2006-а до 2010-а година не са подписали договор”, попита за пореден път Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?