Борисов с ново откровение: ДПС няма да подкрепи Цачева, а Радев, който е Орешарски -2

Цената на ДПС за балотажа е участие във властта през парадния вход, но ГЕРБ няма да управлява с ДПС

ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно нито в краткосрочен, нито в дългосрочен, нито в средносрочен план, декларира премиерът Бойко Борисов и увери, че кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС на балотажа, тъй като партията на Доган ще даде гласовете си за кандидат-президента на БСП Румен Радев, който е "Орешарски -2".

Тази теза бе пространно развита от Борисов в понеделник пред Нова телевизия. Преди три дни той посъветва ДПС и ДОСТ да подкрепят онзи кандидат, който ще им даде излаз към властта. "На втори тур ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Роля на ДПС или на ДОСТ е кого ще подкрепят. Ако аз бях на тяхно място, щях да подсиля тези, през които ще имам излаз към властта след това", заяви Бойко Борисов на 21 октомври, а думите му бяха разтълкувани като оферта към двете партии.

В понеделник Борисов се постара да разсея този гаф, както и другия – че всъщност Цецка Цачева е едва ли не втора ръка кандидат-президент, тъй като възнамерявал да издигне Росен Плевнелиев за нов президентски мандат, но "провокацията" на ДСБ "убила" кандидатурата му.

"Хубаво е, когато говоря, да ме гледате"

Сега се оказа, че премиерът не бил разбран правилно. "Хубаво е, когато говоря, и да ме гледате. Защото някой път интонацията, не случайно и това сте го учили, иронията или препратките дават възможност да стигнеш до по-правилния излаз", обърна се Борисов към водещите.

След което разясни какъв е правилният прочит на политическата конфигурация.

Първо, "ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен, нито в средносрочен план могат да управляват заедно. И ние сме го заявили това неведнъж, не два пъти, не три пъти, не пет пъти". "В това изречение ще започна в началото, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно, в средата на изречението сложете пак, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно, и в края пак сложете, че ГЕРБ и ДПС не могат да управляват. Защото има едни агенции ще вземат първата част, другите – средната част, последните - третата част на изречението ми, за да създадат внушение", настоя Борисов.

Доган прави в политиката това, което Меси в "Барселона" – просто ги меша

Второ, почетният председател на ДПС Ахмед Доган прави с българските политици това, което прави Лео Меси в "Барселона". "Или, казано на махленски език, просто ги меша. Просто ги финтира непрекъснато и ги оставя в положение да не знаят какво да правят. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла досега в тая игра. В това отношение ние сме изцяло непорочни."

Цената на ДПС за балотажа е участие във властта през парадния вход

Трето. Борисов разказа, че е поискал среща с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който му е обяснил, че ”искат (бел.ред. ДПС) да участват във властта официално през парадния вход”. Именно това била цената на ДПС за подкрепа на балотажа.

Вече Радев става новият Орешарски

Четвърто: "Ако за българския народ нещо има, което е така противно или като лош модел да послужи, това беше моделът "Орешарски“. ...Виждате, че БСП бяга като дявол от тамян от времето, в което ставаха на крака и му ръкопляскаха на Орешарски, като влизаше в парламента. Какво направи г-н Доган? Изкара Орешарски кандидат за президент. Така сега ще преброи колко гласове има....След това той познава изкушенията на българина много добре. Жаждата за власт, поговорката да ми изгори къщата, но по-добре и плевнята на комшията да се запали. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ не му дава излаз към властта", продължи с разясненията Борисов.

"Тоест, не приемате договорка с тези гласове, които ще спечели Орешарски?" - репликират го водещите, на което той отговаря: "Точно така."

Пето: "Сиреч сега изкушението е при БСП. Те ще видят на първия тур, че не могат да бият сами ГЕРБ. И трябва да отидат да ги поискат тези гласове. Когато ги поискат тези гласове, ще им кажат, да, но както ще правим сега вот на недоверие заедно, след като падне този кабинет, ако изкарате президент вие, правим мнозинство. Вече Радев става новият Орешарски", каза министър-председателят.

По думите му "това е подготвено много отдалече". И се мотивира с това, че в БСП никой не познава Радев: "Познава го Мишо Михов от АБВ и Първанов. БСП откъде го познава? Къде са ходили по летищата да го опознаят?"

Радев е кандидат на Доган, а БСП и ДПС може да върнат Орешарски като премиер

Шесто, "ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Оттук нататък следва защо Радев не е кандидат на БСП. Същите приказки, ако си извадите интервютата, говореха за Орешарски, преди да стане премиер. Безпартиен, експерт, честен човек, може да управлява. Същото говорят за Радев сега. Само че Радев с гласовете на ДПС станал президент, ще е същият този зависим, какъвто е Орешарски. Не случайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студиата. Разбира се, неуспешно, но пак той продължава да е цялата схема. Отново се задейства всичко", поясни Борисов.

По думите му, който вземе гласовете на ДПС, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях.

"Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът "Орешарски” с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция”, допълни премиерът.

В интервюто той освен потвърди, че си подаде оставката, ако кандидат-президентът на ГЕРБ Цачева не е първа на първия тур, но според него това няма как да стане, тъй като "Цецка Цачева е класи над всички останали".

"ГЕРБ – независима и непорочна"

"ГЕРБ не е зависим, над мен няма никой", заяви Борисов.

По думите му, ГЕРБ е независима и непорочна партия.

"ГЕРБ е най-добрата партия. Безспорно най-много сме направили дотук. Няма кой да каже, че е направил повече за последните 25 години", допълни премиерът.

Борисов обяви също, че няма нещо в управлението на страната, което да е направил със съзнанието, че е грешно.

"Може да съм грешил, но съм мислил, че е правилно", допълни Борисов.

С Реформаторския блок "е лошо, но без тях е още по-лошо"

Toй коментира, че с Реформаторския блок "е лошо, но без тях е още по-лошо" и не иска нов партньор в управлението.

"Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, защото ще изпаднем в тежка ситуация. БСП и ДПС са основните фактори, но хората не са забравили зулумите, които направиха. Те нямат кадри. Предстои председателство от януари 2018 г., това е нещо много трудно, една година няма да стигне“, каза премиерът.

Според него предсрочни избори биха довели страната до катастрофа.

Как ДСБ саботирали издигането на единен кандидат-президент ГЕРБ-РБ

Борисов каза още, че е направил всичко възможно да има един кандидат за президент в дясно и продължи атаките срещу ДСБ.

Той обвини персонално лидерът на партията Радан Кънев и зам.-председателят ѝ Атанас Атанасов за липсата на единен десен кандидат.

”Министър Ненчев ми е свидетел - направих всичко възможно да има един кандидат в дясно. Щяхме да победим по-лесно. С него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вице. Той каза, че всички са съгласни, но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадиш лично и да им го предложиш и тогава да се съгласят.

”Обадих се на Атанасов, той каза, че ”има хляб” в това. После на Радан, а той в Австрия на екскурзия, каза искам, ама съм зает, като дойда в сряда ще се обадя, вечерта ще се видим. И аз си мисля, че действително става. В сряда сутрин гледам пресконференция Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих”, разказа премиерът.

Нова версия за Плевнелиев

След като преди дни Борисов обвини ДСБ, че са провалили подкрепяното от него номиниране на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат, сега по въпроса има друго обяснение.

”С Плевнелиев имахме много честен и мъжки разговор – обясни ми, че по лични причини не се чувства достатъчно убеден за втори мандат и това го бяхме говорили няколко месеца по-рано. Една единствена грешка е имал към ГЕРБ през целите тези години, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече. Не беше честно към партията”, каза Борисов.

Той коментира обявената подкрепа от ДОСТ за кандидата на ГЕРБ с думите, че няма по-лошо от непоискано добро.

"Избързаха ДОСТ, създаде се възможност за приказки, които нямат общо с действителността", каза Борисов.

Радев: Борисов се опитва да даде тяга на президентската кампания на ГЕРБ

В отговор Румен Радев коментира, че Борисов се е опитал "с дълъг етюд да даде тяга на президентската кампания на ГЕРБ".

"За нуждите на спектакъла бяха мобилизирани Бай Кой, кемперът на Радан, Лионел Меси, "двете каки“ и дори Маг Светлина. Въпреки обичайните уверения в стабилност и декларацията "над мен няма никой“, интервюто е истински каталог от скандали: от лобистките кръгове, които кадруват във властта, до пробитата граница", посочи Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?