Борисов с "принос в медицината": Коронавирусът минава със слънчице и бриз

Премиерът и колегите му от Балканите ще пропагандират туризма чрез лични срещи

Борисов с "принос в медицината": Коронавирусът минава със слънчице и бриз

Спасението е светът да се отърве от мисълта за коронавируса, коментира премиерът Бойко Борисов в неделя и даде да се разбере, че той и колегите му от съседни страни ще "пропагандират" не само безопасността на туристическите пътувания, но и лечителната им сила срещу вируса.

"Утре съм поканил съм сръбския президент Александър Вучич да дойде да види "Балкански поток", по който цялото трасе вече се работи. Работи се и по Южния газов коридор от Димитровград надолу за Гърция. След няколко дни ще дойде гръцкият премиер Кирякос Мицотакис. Целта ни е да покажем, че нашето море, че нашите планини в момента, при този тренд на заболяването, са абсолютно безопасни. Даже да имам и аз принос в медицината – лечителни са за коронавируса – с хубавото слънчице, с морския бриз той минава. Така че да примамим да дойдат и сърби, гърци, румънци", каза Бойко Борисов при посещението в Бургаска област.

Борисов изрази разочарованието си, че планираната през юни среща на лидерите на Г-7 е отложена за септември след отказа на Ангела Меркел да присъства лично – това според българския премиер не било добър знак:

"Много се надявах Г -7 да се съберат, но след като канцлерът Меркел и президентът Макрон отказаха, ако не са всички – няма да стане. Това, което последно разбрах, че и Тръмп е канцелирал срещата. Това не е хубав, не е оптимистичен знак. Ние се справихме добре със ситуацията, виждате, че сме работили достатъчно добре и не сме се забавили. Забелязвам го на бургаска територия."

"Сега ние като се справихме добре със ситуацията, в България няма благодарност", отбеляза премиерът.

Борисов припомни, че от 1 юни отпада 15-дневната карантина за влизащите в страната ни чуждестранни граждани без тези от осемте държави с най-голяма заболеваемост. За да стартират чартърите обаче, тази мярка трябва да бъде отменена от всички държави, допълни той и изрази оптимизъм, че ще се запази тенденцията България  и Гърция да си обменят по 1.5 млн. туристи. На въпрос кога биха могли да се възстановят чартърите, тъй като Слънчев бряг работи основно с туристи от Западна Европа, премиерът заяви, че това трябва да се реши от лидерите на всички държави.

Според него чартърите трябва да станат масово явление, за да се развие туризмът. "Като ги е страх лидерите да пътуват, ние колегите от Балканите пропагидараме на нашите приятели в Сърбия, Северна Македония, Босна, на унгарците – да дойдат тук. Ако 1.5 млн. си разменим туристи с Гърция - можем да продължим", каза Борисов.

Попитан какви са плановете на президента Ердоган, който преди дни обяви създаването на военна зона на пет километра от българската граница в района на Инеада, той коментира:

"Към този момент нищо не ме притеснява, както се изрази колегата Ердоган, само прогнозата на времето може да даде хлад в нашите отношения".

Малко след като премиерът обяви, че очаква Александър Вучич в понеделник, правителствената пресслужба съобщи, че сръбският президентът пристига по покана на Борисов. Двамата "ще инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ "Европа" и "Балкански поток". Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа", информират от МС и допълват, че накрая Борисов и Вучич "ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще се отправят към Велико Търново на работен обяд".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?