Борисов събира кметовете на ГЕРБ за анализ

снимка БГНЕС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е свикал в четвъртък национална среща с избраните кметове на партията и общинските ръководители. Целта е да се направи анализ на изборните резултати и отчет на политическата дейност.

Първите отчети на партията сочат, че през 2015 г. ГЕРБ са имали 130 кметове на общини, от които 22 на областни центрове. Сега има 140 кмета на общини, от които 17 са на областни града, обяви административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Вицепремиерът и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че изборите са свършили и няма нужда от повече пропаганда.

"Време е за работа и анализи", обясни той. По думите му на местните избори се е утвърдило като норма парламентарно представени политически сили да се крият зад инициативни комитети. Той имаше предвид основно кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Тя беше издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

В нощта след изборите щабът на Манолова обяви, че иска касиране на изборите заради многото сигнали за нарушения и съмненията за купуване на ромски гласове.

ГЕРБ – София отговаря, че в столицата купеният вот не може да обръща резултат. Партията на Борисов цитира данни от протоколи на ЦИК, според които Мая Манолова е удвоила резултата си на балотажа в кварталите "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци".

Проверка на Mediapool показаха, че Манолова наистина удвоява резултата си във "Факултета". От около 150 гласа на първи тур тя качва да близо 300. На този фон кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова има на балотажа близо 2200 гласа във "Факултета", което е с 600 гласа повече от първи тур. Това е седем пъти повече от гласовете за Манолова.

Споделяне

Още от Местни избори 2019