Борисов: Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда

Премиерът твърди, че му се е случвал инцидент, като на Лозан Панов

Борисов: Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда

Премиерът Бойко Борисов споделя тезата на прокуратурата за инцидента с колата на НСО, предоставена на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, според която болтовете на задната ѝ лява гума са се саморазвили в движение.

По думите на министър-председателя това е напълно възможно и дори на самия него му се е случвало.

Борисов заяви, че и той като Лозан Панов се чувства застрашен, но "като искаш да си в гората и да ловуваш мечки, трябва да не те е страх от тях". Премиерът призова председателя на ВКС да каже от кого се чувства застрашен.

Според него имало много подобни случаи с коли на НСО, включително и с неговата. Шофьорите на ръка завивали болтовете на 8-9-годишните тойоти и мерцедеси на службата и всеки ден се подписвали дали лично са ги проверили.

"Съдебната реформа не означава болтовете на председателя на ВКС. Най-голямата му грешка, е че критикува политическия живот, вместо да си гледа делата в съда", коментира още Борисов, който по принцип отхвърля исканията за истинска реформа с твърдението, че са политически мотивирани.


"Какво трябва повече да направим за Лозан Панов? Пак го вози държавна кола на съда. И да назначим човек да завива болтовете, за да считаме, че има съдебна реформа?"- продължи със сарказъм премиерът, след което посочи, че мечтата му съдиите сами да избират своето ръководство онлайн вече е факт.


"Съдиите избраха мажоритарно, всеки съдия пише кой иска да го представлява, какво по-прозрачно, демократично и по-добро от това? Надеждата ми за новия ВСС е огромна", добави Борисов.

Той каза още, че скоро очаква да пристигнат бронираните лади, но не стана ясно дали те ще заменят сегашните автомобили на НСО.


Министрите, които не се справят с тромавата администрация, ще си отидат

Той не пропусна да коментира и най-новия си управленски приоритет – борбата с опашките и тромавата администрация.


"Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята (за премахване на тромавата бюрокрация – бел.ред.), си отива", закани се премиерът.


По думите му разтоварването на административната тежест можело да се случи още до септември, тъй като служителите, отговарящи за тази реформа, нямало да бъдат пускани в летен отпуск.


Борисов разказа още, че дори пратил служител от Министерския съвет да посети някои институции, за да провери дали са въвели мерки срещу големите опашки.


По думите му чиновникът посетил КАТ и агенцията по кадастър и установил, че липсват указателни табели, тоалетни, устройства за плащане по безкасов път.


Граничната ограда ще бъде снабдена с термокамери "и ще стане по-надеждна"

По повод критиките на БСП за строежа на оградата по българо-турската граница Борисов коментира, че предстои тя да бъде оборудвана с термокамери и датчици "и ще стане по-надеждна".


"Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански пото", добави министър-председателят.


За отношенията си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган той каза, че единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: "Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права".


"Има и друга истина – тяхната истина. Започнаха да разказват как са ги гонили по мостовете, как са ги целили с ракети по време на преврата", разказа още Борисов за посещението си при Ердоган.


"В държавите с режими, с военно положение, те притискат медиите, а тук имате такава огромна свобода. Кой дори би могъл да си помисли дори забележка да направи. В България няма шанс нещо да не излезе, няма шанс нещо да се скрие", добави премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България