Борисов със закана да "чисти до корен" организации на ГЕРБ

Борисов със закана да "чисти до корен" организации на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов се закани да "чисти до корен" в някои организации на ГЕРБ заради слаби резултати на евроизборите, а след това посочи конкретно структурите в Добрич и Плевен. Малко преди това той оцени резултата на ГЕРБ като много добър "за състоянието, в което влязохме в тази кампания", визирайки "Апартаментгейт".

"Няколко организации или ще ги разформировам, или наново ще ги правя. Отсега мога да кажа за Добрич, Плевен. Значи - чистя всички хора, в това можете да бъдете сигурни", каза той пред журналисти в Брюксел.

Очакваше се във вторник Борисов да коментира резултатите от изборите, както и дали ще има промени в ГЕРБ. Той в известен смисъл го направи, но само за местни структури, като подчерта, че "може би в четвъртък ще говорим повече за изборите, но много неща станаха ясни". По време на кампанията заради скандала с апартаментите Борисов заяви, че "на 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов". След изборите пък каза, че "влиянието на Цветанов очевидно беше преувеличено". Преди скандала Борисов хвалеше Цветанов за начина, по който се справя със структурите, а сега премиерът се закани да има промени заради лош резултат.

По неофициална информация премиерът обмисля дали заместникът му в ГЕРБ да не се раздели и с постовете си в партията, след като в края на март подаде оставка като депутат заради "Апатаментгейт".

Борисов разказа пред журналистите в Брюксел как в ЕНП (бел.ред.- европейското семейство, от което е ГЕРБ) го посрещнали с аплодисменти, защото "аз, в България сме победили лидера на ПЕС в пряк двубой“. Той обаче отказа да коментира оставката на Корнелия Нинова.

Премиерът добави, че резултатите на ГЕРБ са "много добри и партията е първа сила сред младите, работещите, високообразованите".

"Губим от БСП над 60 години и при ниско интелигентните с основно образование. 21 области срещу три са точно 7 пъти разлика. Това е като оценка. Не се вглеждам в другите партии, а в моята и следващите дни ще кажем какво правим и как го правим ", каза той.

Кой ще е следващият български еврокомисар?

Премиерът отказа да каже дали водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел ще остане български еврокомисар или постът отново ще бъде зает от предшественичката ѝ Кристалина Георгиева. Изтъкна обаче колко много преференции е получила Габриел, която отново нарече с българската ѝ фамилия - Неделчева.

"Много е далече да се говори за това по простата причина, че Мария Неделчева направи много добра кампания. И сами видяхте, че разликата между нея и останалите кандидати бе потресаваща в нейна полза като компетентност, знания, умение, интелигентност, излъчване“, каза Борисов.

На въпрос дали Габриел ще напусне Еврокомисията, за да стане евродепутат, Борисов отговори: "Дали пък вие знаете повече от мене, та знаете какво ще стане? Писна ми да слушам политолози какво знаят за това какво мисля аз".

Той похвали и Лиляна Павлова. Справила се добре с Българското председателство на Съвета на ЕС. "Златева (бел.ред- Деница Златева от БСП) ѝ се надсмиваше за седмото място, но при нея не се получиха нещата в БСП. Нали помните? Аз имам принцип в живота – никога не прави това, което не искаш да ти правят. Никога не се надсмивай над победения. Никога, когато някой е паднал, не го ритай, а се наведи и му подай ръка“, каза още Борисов и благодари на президента за поздравленията по случай победата на изборите.

Павлова остана извън певропарламента, защото беше седма в листата на ГЕРБ и няколкостотин гласа не ѝ стигнаха, за да пренареди листата с преференции. Ако обаче Габриел отново стане еврокомисар отнов, Павлова все пак ще замине за Брюксел. 

Той обясни, че още не е взето решението кой ще е председател на еврокомисията. Позицията на ГЕРБ обаче съвпадала с тази на ЕНП, чийто водещ кандидат е германецът Манфред Вебер. 

Споделяне

Още по темата

Още от България