След Цецка Цачева и Цветан Цветанов

Борисов също се обяви за разширяване на ски зоната над Банско

Борисов също се обяви за разширяване на ски зоната над Банско

И премиерът Бойко Борисов застана зад намеренията на община Банско за разширяване на ски зоната и втора кабинкова линия. Досега той мълчеше по темата, след като в края на миналата година исканията на жители на курортното градче и местната управа бяха подкрепени от председателя на парламента Цецка Цачева и вътрешния министър Цветан Цевтанов. Във вторник и икономическият министър Делян Добрев се обяви за развитието на ски курорта, след като се срещна с кмета на Банско Георги Икономов и изрази убеждението си, че трябва да се намери начин Банско да се развива. В противен случай, по думите му, ще дойде време, в което туристите ще намалеят, тъй като ще им омръзне да чакат на опашки за ски влековете.

 

“За Банско за втори лифт - ще сме противници, защото съм убеден, че там трябва да сложим втори лифт”, обърна се премиерът Бойко Борисов към представителите на Комитета за зелени алтернативи, с които се срещна преди заседанието на правителството в сряда.

 

Кабинетът и представителите на Комитета за зелени алтернативи са на противоположни позиции за Банско, но на една за АЕЦ “Белене”.

 

Към момента единствено президентът Росен Плевнелиев не е взел отношение по въпроса. В дните преди Нова година, когато местните блокираха пътя , държавният глава, който има вила в близкото село Баните, се спускаше по заснежените писти и дори се притече на помощ на закъсал скиор.

 

Протестите на местните спряха след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов обеща на желаещите разширения на ски пистите още на първото заседание на правителството след празниците исканията им да бъдат разгледани.

 

В понеделник кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предложение за изменение на плана за управление на национален парк “Пирин”.

 

Проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка в т.нар. “зона за туризъм”, която обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище, посочиха от МОСВ.

 

Целта на предложенията е чрез промяна на режимите да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на тези ски зони. Предложенията, внесени от кмета на Банско, не съдържат конкретни инвестиционни обекти.

 

През първата половина на февруари се очаква предложенията да бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), който е колегиален орган към министъра на околната среда.

 

Най-малко 20 дни преди датата на заседанието на ВЕЕС предложенията на община Банско за промени в режимите за застрояване ще бъдат публикувани на интернет страниците на МОСВ и Дирекция Национален план “Пирин”. При положително решение ВЕЕС ще предложи на министъра на околната среда да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка за приемане от Министерски съвет. Ако бъдат установени неточности или недостатъчна информация, предложенията ще бъдат върнати за доработване.

 

Ако предложенията на общината бъдат приети от правителството, изготвените впоследствие планове и конкретни инвестиционни предложения ще бъдат подложени на екологична оценка и Оценка за въздействието върху околната среда. Ще бъде направена и оценка за съвместимостта на проекта с изискванията на европейската екомрежа "НАТУРА 2000".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?