Борисов съветва ДПС да подкрепят този, който им дава излаз към властта

Целта му била да не допуска ДСБ в управлението. Искал втори мандат на Плевнелиев, но "ДСБ уби кандидатурата му"

Премиерът Бойко Борисов посъветва ДПС и ДОСТ на втория тур на президентските избори да подкрепят онзи кандидат, който ще им даде излаз към властта, като в същото време изтъкна, че не иска да допуска ДСБ на власт. Той обвини лидера на ДСБ Радан Кънев, че попречил на ГЕРБ да издигне президента Росен Плевнелиев за втори мандат.

Тези коментари, направени от премиера в петък пред български репортери в Брюксел, вероятно целят да консолидират подкрепа за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, за която социолозите прогнозират силно оспорван балотаж с кандидата на БСП ген. Румен Радев.

"На втори тур ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Роля на ДПС или на ДОСТ е кого ще подкрепят. Ако аз бях на тяхно място, щях да подсиля тези, през които ще имам излаз към властта след това", заяви Бойко Борисов.

Преди ден ДПС обяви официалната си подкрепа за кандидатиралия се като независим бивш премиер Пламен Орешарски, докато партията на Лютви Местан – ДОСТ подкрепи Цецка Цачева.

Поредна атака срещу ДСБ

Борисов за пореден път атакува ДСБ, като този път обвини партията в "провокация", заради която Росен Плевнелиев не е бил подкрепен от ГЕРБ за втори мандат.

"Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура", посочи Борисов.

През май месец лидерът на ДСБ Радан Кънев призова за прозападно обединение от партии зад кандидатура на Плевнелиев за нов мандат.

Борисов каза, че тогава е говорил с президента и той му е казал, че ДСБ не са го информирали предварително за намеренията си.

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", отбеляза Борисов, цитиран от БТА.

Борисов похвали държавния глава, като сравни неговия "много добър и труден мандат” с този на Желю Желев, но подчерта, че не е имало как партията да застане зад него заради "истинската провокация” на ДСБ да поискат да се кандидатира като независим кандидат, подкрепен от коалиционните партньори.

"Единна кандидатура – все едно да се отрече от нас. Ние сме построили толкова неща – защо да не е кандидат на ГЕРБ? Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия и тя да се откаже и така падна кандидатурата без да говорят с него”, коментира Борисов.

Така той явно се опитва да вмени вина на ДСБ за несъстоялата се кандидатура на Плевнелиев, но в същото време думите му всяват колебание по отношение на издигнатата в последния момент Цецка Цачева и могат да се възприемат като самопризнание от лидера на ГЕРБ, че тя не е най-добрият кандидат.

Радан Кънев: "Фалшив като дебат между Цачева и Радев"

Радан Кънев реагира във Фейсбук, заявявайки, че "извинителният режим "ДСБ ми е виновно" е изтъркан и фалшив като дебат между Цачева и Радев".

"Но няма проблем, ние сме виновни, че за десет години на власт г-н Борисов не се научи да поема отговорност. И за това, че "началниците" са му набили канчето за системните протурски и проруски позиции, пак ние сме виновни", написа Кънев.

Борисов не иска да допуска ДСБ на власт

Борисов коментира още, че всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява.

"Само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит. Не искаме да ги допускаме на власт и затова на втори тур трябва да се опитаме да съберем гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво", каза Борисов.

С няколко дни закъснение Борисов реагира и на назоваването му като "Бай Х**" от Радан Кънев в телевизионен ефир. "На простака трябва да се отговори с мълчание", каза той и добави: "Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят. Това са хора напрегнати, които знаят, че когато говорят лъжи или глупости, други знаят как е".

Радев и "експериментът Орешарски"

Борисов коментира още, че всяка партия трябва да си издигне кандидат (за президентските избори), за да може да носи отговорност, ако след това този кандидат не изпълнява поетите ангажименти към обществото.

"Всички други варианти, с които досега БСП ни сюрпризира, като "експеримента Орешарски", помните как ни го представяха - като експерт, страшен финансист. Затова това е премиерът на БСП. Всички ставаха и му ръкопляскаха, когато ние викахме "оставка". Сега друго започват да казват, сега друг независим ще търсят", коментира премиерът.

"След няколко месеца, ако (Румен) Радев е президент, може по същия начин да кажат: "От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен". Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията. БСП мандатоносител - премиер Орешарски", каза Борисов.

"Само че той не е достоен за тях, взима го друга партия, а те отиват и в първото поделение взимат един генерал и казват: "Той, понеже брани небето". Има други генерали - бранят земята; трети, адмирали, бранят морето. Отиваш във Военномедицинска академия, който доктор вземеш, е все специалист. Става - прекрасен, интелектуалец, умен, красив. Тогава ние политиците да ходим да лекуваме, да маршируваме. Нали нашето състезание са изборите - да покажем какви са ни политиките, какво можем, какво съм построил, какво съм сгрешил. Да ми се напомнят грешките, а ние да кажем :"Да, ама повече е направено", коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?