Борисов съжали, че се е държал "възпитано" на дебата със Станишев

Три дни, след като по време на телевизионния дебат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов набеляза сфери, в които да работят заедно с БСП, в петък той смени тона и заяви, че единственото, което е пропуснал по време на дебата със Сергей Станишев, е да "натърти" отново, че няма да прави коалиция с тях.

На извънредна пресконференция по казуса около експерта на ГЕРБ и консултант на ДАНС Тошко Тодоров Борисов каза, че го е "яд на колегите му вдясно, включително на политолози и социолози, които се "хващали на капана", че понеже "от ГЕРБ се държали възпитано и внимателно на дебата, били сближили позицията си".

Борисов поиска "Иван Костов, Мартин Димитров, политолозите, социолозите и всички колеги отдясно" да се извинят, че "няколко дни са се упражнявали за това, че би могло "ние да сме се приближили до тези хора от БСП, ДПС и т.н.".

По време на дебата с премиера Сергей Станишев във вторник, Бойко Борисов демонстрира необичайна сговорчивост и се усети сближаване на позициите на екипите на БСП и ГЕРБ, както по отношение на данъчната политика, така и в сферата на енергетиката. Кметът Борисов даде подкрепата си за пускането на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на АЕЦ "Белене" и дори направи заявка за съвместна работа с БСП и приемственост на политики.

"Използването на политическа репресия от страна на Станишев към експертите, които работят в държавата, показва, че това е абсурдна мисъл. Станишев ми прави голяма услуга. Това ми тежеше, че някой би могъл да направи подобен извод", посочи Борисов, и добави, че започва да съжалява за добрия тон по време на дебата, за който бил "тренирал" много време.

"Ударът е срещу ГЕРБ, не срещу ДАНС", посочи Борисов.

Тошко Тодоров от своя страна обясни, че преди няколко месеца е бил поканен от ДАНС за консултант и при поканата е споделил, че има ангажимент към икономическия екип на ГЕРБ. "Предполагам, че те са си направили някакви допитвания. Казаха, че това не е проблем и в началото на тази седмица получих договор", посочи Тодоров. Преди да вземе участие в предаването "Референдум", той е попитал в ДАНС дали има някакъв проблем за участието и му било обяснено, че няма. Въпреки това след дебата му е било поискано да върне договора, каквото и направил. Така Тодоров може да запише в автобиографията си стаж от 2 дни като консултант на ДАНС.

"В момента не знам какъв е моят статут относно този договор", посочи Тодоров.

Бойко Борисов от своя страна отбеляза, че ДАНС е искала и неговото мнение за привличането на Тодоров за консултант на агенцията и той е казал, че няма нищо против.

Тодоров отказа да каже кой го е поканил за консултант в ДАНС, а Бойко Борисов отбеляза, че ГЕРБ няма връзки в съдебната система, за да ги оправдаят, ако издадат агент на ДАНС.

По повод изявлението на Станишев за наличие на сигнали, че Тодоров е прикривал данъчни измами, Борисов заяви: "Прави ли чест на този човек, наречен премиер, да говори с предположения? Като той и неговата партия излъчиха председател на Висш съдебен съвет, главен прокурор. Всички са негови – ДАНС, МВР. Това не е ли клевета?".

"Ако от ДАНС не са проверили кой е този консултант и какъв договор му предлагат, що за служба е това? Предполагам, че те са проверили и знаят какъв експерт е. Станишев да отговори къде е на работа Мургина сега, да каже защо я отстрани", посочи Борисов и напусна пресконференцията преди края ѝ, "тъй като отивал да рита". Тодоров пък добави, че не се притеснява от каквито и да било проверки срещу него.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията застава твърдо зад Тошко Тодоров като добър експерт, за когото не е установено, че е прекрачил закона.

Според Цветанов атаката срещу Тошко Тодоров и ГЕРБ е да се отклони вниманието от реалните проблеми в държавата. Цветанов съобщи, че още един експерт на ГЕРБ, работещ в държавната администрация, е получил предупреждение, че може да бъде уволнен.

Споделяне

Още от България