Борисов се буди със СиЕнЕн, тревожен за международното положение

Премиерът откри Техническия панаир в Пловдив, но не заради Георги Гергов, защото не бил идиот

Борисов се буди със СиЕнЕн, тревожен за международното положение

Откривайки тазгодишното издание на Техническия панаир в Пловдив, премиерът Бойко Борисов направи преглед на ръста на доходите, икономиката и стабилността у нас, след което обяви тревогата си за международното положение.

"Ние само може да настояваме за бързо и дипломатическо решение на конфликта между САЩ и Северна Корея, защото военният конфликт, според мен, не е решим", заяви той пред репортери в понеделник. И поясни, че когато от едната страна има учения на Русия и Китай, а от другата летят американски изтребители с техните самолетоносачи, заедно с Япония, от такъв конфликт победител няма да има.

"Изключително съм разтревожен и всяка сутрин първо пускам СиЕнЕн, за да видя дали не върви някакъв извънреден надпис", каза Борисов, имайки предвид дали няма извънредни новини.

Той обясни присъствието си на Пловдивският панаир с това, че форумът е традиционен и "толкова години се прави".

"Не вярвам да има такъв идиот в държавата", каза Борисов в отговор на репортерски въпрос дали не е дошъл да открива изложението, за да затопли отношенията с БСП и червения бизнесмен Георги Гергов, който е собственик на Пловдивския панаир.

Гергов посрещна премиера още на входа и двамата си подадоха ръце с широки усмивки.

"Тук сме да открием Пловдивския панаир, който е толкова традиционен, от толкова години се прави. Тук има огромна численост на български компании, на иновации от цял свят, търгува се тук. Наслушах се на такива глупости. Ще е глупаво, няма да е европейско ако щете, да дойда в панаира и да кажа "Гергов да не е до мен" или "Да не идва на откриването", подчерта министър-председателят.

Заради скандала "ЦУМ-гейт" (частната среща на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев-б.р.) Гергов се размина с изгодна сделка с община Пловдив.

По този повод Борисов коментира: "Аз не съм го давал пловдивския панаир, много преди мен е купен той. Така че г-н Гергов си носи и политическата, и партийната и цялата отговорност".

"Никога не съм говорил с Георги Гергов за коалиция между ГЕРБ и БСП. Нито те са искали, нито ние. Обсъждали сме единствено социалистите да излъчат председател на парламента. Моята партия беше против, защото шефът на народното събрание определя дневния ред. Преговаряли сме ясно и публично", каза Борисов, връщайки се на събитията отпреди няколко месеца с изгонването на Гергов от ръководството на БСП и твърденията на негови съпартийци, включително лидерът на партията Корнелия Нинова, че е работил за коалиция с ГЕРБ.

"Щеше да е спокойно и добре всички в тези шест месеца да сме по-задружни, и затова го предложихме. Отидохме и преговаряхме ясно и публично", заяви премиерът.

Самият Гергов, неотлъчно нахилен до Борисов, даде висока оценка на 73-ия Технически панаир.

"Това е огледалото на държавата. Никой не може да каже обратното - трябва да си черноглед или тапигьоз, за да отречеш, че в България има напредък", коментира Гергов.

Премиерът напълно се съгласи, съобщавайки, че тази година ангажираните площи на панаира били с 30% повече и в него взимат участие над 600 фирми от общо 40 държави.

По думите му това е "показател за икономическата, финансовата и политическата стабилност".

"Аз не съм го давал Пловдивския панаир, много преди мен е купен той. Така че г-н Гергов си носи и политическата, и партийната и цялата отговорност", допълни Борисов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?