Борисов се готви за война и иска РБ да управлява според ресурса си

Най-важна от всичко била стабилността на партията

Борисов се готви за война и иска РБ да управлява според ресурса си

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който сутринта се скара на гръцките фермери за блокираната граница и обсъди ситуацията с български граничари, продължи деня си със семинар на младежката организация на ГЕРБ.

Там той увери младежите, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото са част от ГЕРБ
и защото: "държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук“.

“ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството", обяви Борисов, цитиран от пресцентъра на партията.

Войната вече е започнала

Премиерът обяви, че се готви за война, която всъщност вече е започнала. Той не иска да има избори, защото те били пагубни за държавата и няма той да ги предизвика.Борисов заявява това, говорейки за новия антикорупционен закон, който беше отхвърлен на първо четене и поправеният му вариант трябваше вече да е в парламента. След няколко месечно отлагане, проектът все още не е готов, а пред младежите премиерът говори за нова шестмесечена отсрочка.

 "Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Законът за съдебната власт е готов, надявам се скоро да влезе в Народното събрание. Заедно с целият пакет от закони в тази сфера ще се даде възможност да се допълни доброто, направено с промените в Конституцията. Дайте 6 месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", казва Борисов.

Стабилността на партията

Според него стабилността е важна, но много по-важна е стабилността на партията и морала.

"Много често от Реформаторския блок се опитват да изкарат, че заради подкрепа на някои други партии ГЕРБ има зависимост към конкретни обществени поръчки. Само че аз си давам сметка, че стабилността е важна, но по-важно е стабилността на партията и на нашия морал. Над 1,7 – 1,8 млрд. лв. обществени поръчки сме спрели. Нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите.. Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още", каза още премиерът.

РБ нарочни ни поставят в ситуация да изглеждаме зависими

"На няколко пъти Реформаторският блок ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи, йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно, възмути се Борисов.

“Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът.

След което се разграничи от доскоро демонстрираната близост с блока. "Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас”, каза премиерът. Според Борисов ако изборът на Меглена Кунева беше пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и да падне правителството.

РБ трябва да управляват на база собствения им ресурс

“Реформаторите осигуриха 13 гласа, не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, допълни той, влизайки идеално в старата теза на ДПС, че РБ "преяжда с власт".

Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. “От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията няма никакви зависимости.

Министър-председателят каза още, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. "Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, допълни той.

Коментарът на Борисов идва ден след като той влезе в ролята на спасител на измъчения меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиято съдба изглежда крайно несигурна, след като "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е инициатор и автор на меморандума, се оказа единствената партия от РБ, която безрезервно го подкрепя.

Ненчев няма да подава оставка, ще работи за единството на блока

Малко по-късно през деня стана ясно пък, че военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС няма да напуска Реформаторския блок.

“БЗНС заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност“, се казва в съобщение на формацията.

Земеделското ръководство заявява, че всяка атака срещу лидера им и министър на отбраната ще се приеме като атака срещу всеки един от тях, срещу БЗНС и РБ.

Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в декларацията. По неофициална информация на Mediapool в началото на идната седмица от БЗНС най-вероятно ще обявят, че ще подпишат меморандума с ГЕРБ, въпреки че преди бяха разколебани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?