Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов се изкара жертва на социалистите за АСТА

Правителството спря ратификацията, Трайков се размина с оставка

169 коментара
Бойко Борисов: "Социалистите са толкова нагли, че ще минат един-два месеца и ще кажат - правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА". Снимка БГНЕС

След масовите протести срещу АСТА, България спира участието си в търговското споразумение за борба с фалшификациите. Това стана с решение на Министерския съвет в сряда, взето пред телевизионните камери, които записаха обвиненията на премиера Бойко Борисов към социалистите, че тяхното правителство е водило преговорите по спорното споразумение, подписано миналия месец от сегашното правителство.

Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Кунева е участвала в заседанията на ЕК, където са се обсъждали и одобрявали тези въпроси, заяви премиерът Борисов. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който малко по-рано пред БНТ пое отговорност за подписа на България и изрази готовност да подаде оставка за това, изложи хронологията на преговорите.

По думите му правителството на тройната коалиция е знаело за АСТА в продължение на 6 години. По-късно по време на заседанието на МС Борисов също разказа хронологията на водените преговори, "за да се знае какво е правено".

"С риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всички тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината", каза премиерът.

Миналата седмица Сергей Станишев в качеството си на председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) обяви позицията на ПЕС срещу АСТА, изтъквайки, че преговорите са се водили тайно зад гърба на ЕС.

"Те, социалистите с това са известни. Те заклеймяват религията сега първи тичат да палят свещи. Те са водили всички тези преговори, излязоха, отидоха на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. Както за всичко останало контрата остава в нашето правителство. Сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел за взимането на това решение. Те се опитаха да се възползват от тревогите на хората за пореден път", заяви Борисов по време на правителственото заседание, което премиерът превърна в медийно събитие в свой стил.

При обсъждането на първата точка - за споразумението АСТА - бяха допуснати само телевизионните оператори. Така в отсъствие на журналисти министър-председателят обясни пред камерите, че социалистите са виновни за негативите, които понася правителството му.

Историята на АСТА

От Министерството на икономиката и енергетиката припомниха хронологията на преговорите по АСТА:

 

Процесът за създаване на споразумението е започнал по предложение на Япония през 2006 г. На 23 октомври 2007 г. Европейската комисия е разпространила проект на мандат за преговори, който е трябвало да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз.

 

На 30 ноември 2007 г. министерството на икономиката се обръща към министерството на културата за становище, защото са водещо ведомство по отношение на закрилата на интелектуалната и индустриална собственост към Съвета по европейските въпроси в България.

 

В края на февруари 2008 г. от министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия. На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори.

 

На 14 април 2008 г. решението за одобряване на мандата за Европейската комисия е прието формално от Съвета на Европейския съюз, с участието на български министър. Това е земеделският министър Нихат Кабил.

 

През юни 2008 г. Европейският съюз официално се включва в преговорите по АСТА.

 

По принцип от юни 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори, припомни Трайков.

 

В хода на обсъжданията разпоредбите на АСТА са разглеждани и съгласувани по отделните глави и от министерството на културата, и от министерството на правосъдието, и от Патентно ведомство, и от МИЕТ.

 

Текстът е парафиран на 25 ноември 2010 г. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български.

"Те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат - правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА", обърна се към министъра Борисов.

Във вторник икономическият министър пое еднолично вината, като в обясненията си заяви: "Да съм чел по-добре".

Преди правителственото заседание Трайчо Трайков заяви в сутрешния блок на БНТ, че би си подал оставката заради АСТА, ако премиерът му я поиска. "Това би било в по-голяма степен опция, аз и сега, ако министър-председателят прецени, че е необходима друга санкция, бих подал оставка", заяви министърът. След това обаче уточни, че спирането на ратификацията е достатъчно прагматичен акт на поемане на отговорност към момента.

"Българското законодателство решава всички проблеми, не трябва АСТА"

След като Трайков преди ден обясни, че България се оттегля от АСТА заради "съмнения и намеци" около документа, сега Борисов формулира и нов основен мотив: "Българското законодателство е много строго, стриктно и решава всички тези проблеми за фалшифицирането, които АСТА цели да защитава. Нашето законодателство е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага да подписваме и подобно споразумение".

Изявлението на Борисов изглежда странно на фона на поредица международни изследвания, според които страната ни е на челно място по пиратство. Според проучване на базираното във Вашингтон обединение Business Software Alliance, в което влизат големи имена от ИТ- бранша като Microsoft, Adobe, Apple и Siemens, България е на първо място в ЕС по софтуерно пиратство. Общо 65% от всички софтуерни продукти, използвани в България, са били пиратски версии на оригинални копия. България бе обявена и като първенец по интернет пиратство в Европейския съюз от европейския директор на Международната федерация на звукозаписна индустрия Френсис Мур през 2010 година.

Премиерът очаква помощ от Станишев за защитата на новата БГ позиция

Министър Трайчо Трайков коментира от своя страна, че "вероятно" позицията на България за замразяване на ратификацията на споразумението ще ще бъде критикуване от международни и национални организации.

"Надявам се тогава колегите от опозицията да нямат претенции по тази тема", посочи Трайков.

Бойко Борисов добави от своя страна, че се надява тогава "с господин Станишев да отчетем, че успехът ни е общ, както той самият казва и да не се скрие".

"Надявам се когато ни атакуват, той да застане до нас", каза още Борисов.

Трайков съзря и положителната страна на създалото се напрежение, като обясни, че за всичките тези шест години за пръв път се случил реален дебат. "Това, за което ние сме убедени, парадоксално стои точно по обратния начин", казва Трайков.

Въпреки че България спира процеса на ратификация на споразумението за борба с фалшификациите, на този етап не се отказва от документа, а ще изчака обща европейска позиция.

"Това решение не е изчакване да видим какво ще направят другите, за да се съобразим. То е заявяване на нашата позиция, която ние ще трябва да я защитаваме в Брюксел. Аз и външният министър, но основно премиерът", обясни Трайков.

Нов мотив: Липсата на подкрепа сред широката общественост

В официалното решение на МС за спиране на действията по влизането в сила на споразумението не са посочени никакви конкретни мотиви, освен липсата на подкрепа сред широката общественост. Отбелязва се единствено, че "независимо, че АСТА още не е факт, в много държавичленки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АСТА и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет".

Още от вчерашните коментари на Трайков по темата стана ясно, замразяването на документа е станало по "познатия сценарий" след демонстриране на несъгласие по улиците и след среща с премиера.

В събота около 5000 души протестираха в София и десетки хиляди в цяла Европа срещу споразумението.

"Премиерът показа диалогичност като прие още в началото представители на протестиращите и стана инициатор на настоящите ни действия", каза Трайков.

В решението изрично е обяснено, че АСТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но "протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост".

За сключване и влизане в сила на споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки.

"Предстои обсъждането на АСТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му", се посочва още в решението на правителството.

В тази връзка Бойко Борисов обяви, че евродепутатите на ГЕРБ ще гласуват "против".

Трайков се загуби в коментарите си по АСТА

Трайчо Трайков обаче отново защити позицията в полза на споразумението.

"Бях убеден, че това споразумение е добро за България. И до ден днешен експертите продължават да смятат, че положителните страни в споразумението са повече от отрицателните", посочи министърът пред БНТ в сряда.

След заседанието на правителството коментира, че "няма аналогия между случая с отказа на България от проучването и добива на шистов газ и отказа от споразумението АСТА".

Променените настроения в Брюксел за АСТА достигнаха и в София

Очевидно промяната на настроенията в Брюксел е част от обяснението на промяната в позициите и в България, посочва доц. Нели Огнянова nellyo.wordpress.com. Тя цитира позиция на еврокомисаря за защита на човешките права Вивиан Рединг:

"Защитата на авторските права никога не може да бъде оправдание за елиминиране на свободата на изразяване или свободата на информацията. Ето защо по мое мнение блокирането  на интернет никога не е опция.

Вместо това  трябва да намерим нов, по-модерен и по-ефективен  начин в Европа за защита на художествените произведения,  като се вземе предвид технологичното развитие и свободата в  интернет.

Насърчаването на законното предлагане, включително и зад граница, трябва да стане приоритет за политиците.

Ето защо   приветствам намерението  на членове на ЕП да се обърнат към  Съда на ЕС  за правно становище, което да изясни, че споразумението ACTA не може да ограничи свободата на изразяване и свободата на интернет."

"България не се злепоставя. В казуса с АСТА станаха известни съображения относно документа, които в предишните 5-6 години не са били обект на такъв обществен интерес. Вижте примера на Германия. На заседание на правителството решава да подпише и сега казва, че може би няма да го направи или ще изчака решението на Европарламента. В Полша и Чехия, които започнаха ратификационна процедура и сега я спират – Доналд Туск (полският премиер – бел.ред.) излиза и се извинява. Така че в никакъв случай няма прецедент, който да ни постави извън всички останали. А и в крайна сметка наистина не прави добро впечатление, че на европейските съвети точката се вкарва в заседанието на министрите на земеделието, които и в предишното правителство и в сегашното просто не ѝ обръщат внимание", каза Трайков.

Преди това призна пред БНТ, че не е обърнал достатъчно внимание на АСТА, защото подписва по 100 документа на ден, а и тази тема не му се сторила от особено важните, защото в доклада по АСТА се говорело най-вече за търговски марки. Сега се извини и пое лично отговорността за проблема. Според Трайков обаче в шестгодишния процес на обсъждане на национално и европейско ниво е имало други отговорни лица. Например Меглена Кунева като еврокомисар, отговарящ за потребителите, е трябвало като орлица да се грижи за правата им, но не го е направила с АСТА.

Споразумението AСTA бе подписано през януари т.г. в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Тогава подписи под документа не сложиха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия. Процедурата предвижда споразумението първо да бъде ратифицирано от Европейския парламент, а след това и от Народното събрание.

Германия, Латвия, Полша, Чехия и Словакия вече замразиха дейностите около документа, за което сериозна роля изиграха многохилядните демонстрации. Преди ден пък известната хакерска групировка "Анонимните" заплаши българското правителство и поиска да се откаже от договора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

169 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #169

  Ако правителството и сегашният парламент не откажат ратифицирането на АКТА, Бойко и Герб ще изгубят следващите избори.

 2. Анонимен
  #168

  Ще започна да драйфам вече когато прочета някои от неизчерпаемите бисери на ББ.За жалост ще трябва да се свиква с гьонуратлъка на управляващите.

 3. Анонимен
  #167

  Борисов е жертва на собствената си некомпетентност. Жалко е, че с премиерстването му жертва падна и целия български народ.

 4. Анонимен
  #166

  Тези увъртания не обясняват факта, че през 2008 г. евродепутатите от Няародната партия, включително и тия от ГЕРБ са гласували мандат на ЕК за преговори по ACTA, а евродепутатите от ПЕК, включително и тия от БСП са гласували против.

 5. Анонимен
  #165

  Учредете фонд "Помощ за пострадалия от социалистите Бойко"!Айсиктир бе!

 6. Анонимен
  #164

  Pardon, допуснал съм фактологическа грешка. 1.от 3 до 4 Юни в Женева 2.от 29 до 31 Юли 2008 във Вашингтон 3.от 8 до 9 Октомври 2008 в Токьо 4.от 15 до 18 Декември 2008 в Париж 5.от 16 до 17 Юли 2009 в Рабат 6.от 4 до 6 Ноември 2009 в Сеул БКП, ДПС и НДСВ- 16 Август 2005 до 26 Юли 2009 Както ясно се вижда и Станишев и Кунева много дорбре са знаели за какво става въпрос

 7. Анонимен
  #163

  ФАКТОЛОГИЯТА! Преговпри по АКТА по Дати: 1.от 29 до 31 Юли 2008 във Вашингтон 2.от 8 до 9 Октомври 2008 в Токи о 3.от 15 до 18 Декември 2008 в Париж 4.от 16 до 17 Юли 2009 в Рабат 5.от 4 до 6 Ноември 2009 в Сеул Правителство на БКП, ДПС и НДСВ от 16 Август 2005 до 26 Юли 2009! Сега както винаги Санишев НЕ е виновен за нищо...

 8. Анонимен
  #162

  Така или иначе излиза, че КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА АКТА, защото и Борисов още не си е вмъкнал партийния билет на БКП, а дори и да си върне, вече е твърде късно да плюе по любимата си комунистическа партия и нейния вожд Тодор Живков, който все още му е любимец и герой на мокрите му сънища.

 9. Анонимен
  #161

  Мутра и интелектуална собственост е нещо като дървено желязо, освен ако ректорът на УНСС не даде и на Борисов някой докторат по интелектуална собственост, както даде на Алексей Петров

 10. Анонимен
  #160

  ei mutro onezi ANoniIMNITE kazaha che shte doidat za tebe v Balgaria,uplashi se i sprq podpisa ,vsichko drugo e fars

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.