Борисов се извини, няма да оттегля контингента от Афганистан

Ще връщаме афганистанците в Кабул, гледат лошо, обяви премиерът от Брюксел

Бойко Борисов и Федерика Могерини

Три дни, след като обяви, че България може да оттегли военния си контингент от Афганистан, премиерът Бойко Борисов промени решението си и съобщи в сряда, че контингентът няма да се изтегля. Той дори се извини за ултимативния си тон от неделя.

Новото изявление на Борисов идва, след като в полунощ ЕС обяви, че е постигнал споразумение за реадмисия с Кабул, което ще позволи нелегалните имигранти в Европа да бъдат върнати в родината им.

При представянето на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ в неделя Борисов постави ултиматум на европейските лидери, че ако на международната конференция в Брюксел за бъдещето на Афганистан тази седмица няма трайно решение на проблемите, България ще изтегли военните си.

"С Даниел Митов и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард. Ще внесем предложение в парламента да изтеглим българския контингент от Афганистан. Ние стоим там, за да налагаме мир и демокрация. Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан", каза тогава Борисов.

НАТО на практика дипломатично отказа да отговаря на ултиматума на премиера. От алианса заявиха само, че България е ценен съюзник и че "допринася чрез значително участие на български войски в мисията на НАТО в Афганистан, която обучава, съветва и подпомага афганистанските сили за сигурност".

България има в Афганистан в момента около 110 души - съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул. В Кандархар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

През нощта ЕС и Афганистан обявиха, че са постигнали споразумение за връщането на незаконните афганистански имигранти. Сделката е за 2 г. и ще обхване афганските граждани, които нямат право на хуманитарна закрила и са приключили всички процедури за искане на убежище. Те ще бъдат връщани в родината си със самолети, като ЕС ще плати транспортните разходи, както и програми за тяхната реинтеграция у дома. С европейски средства ще бъде финансирана и информационна кампания, която да обяснява на населението, че не всички, които поемат към Европа, ще имат право да останат.

По време на международна донорска конференция, която се провежда в сряда в Брюксел, ЕС се ангажира да плаща и по 1.2 млрд.евро помощ за развитие на Афганистан, чрез която да се засили икономическия растеж и да се намали икономическата емиграция в страната. С тези средства Съюзът ще стане най-големият донор на Афганистан. Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини настоя, че тази помощ не е свързана със сделката за връщане на незаконните имигранти от Европа.

Оказа се, че Борисов е доволен от договорката в Брюксел за Афганистан.

"ЕС положи много усилия и показа, че може да работи и бързо, и без толкова бюрокрация и да се постига ефективност", заяви в сряда премиерът след среща в Брюксел с Федерика Могерини.

Борисов добави, че се извинил за "ултимативния тон", но че е бил готов да внесе предложението за изтеглянето на българската част от Афганистан в Народното събрание, където "с мнозинството, което имаме, даже дискусии нямаше да има по темата".

Борисов изрази надежда споразумението бързо да се ратифицира и да влезе в сила, за да започне да се изпълнява. Той добави, че ако то е успешно, ЕС ще може да сключи подобни и "с други рискови държави".

"Аз не се наемам на българите да обяснявам, че български войници с български пари са в Афганистан да укрепват демокрацията и да подпомагаме с български пари на Афганистан, но по линия на НАТО, а когато трябва да върнем афганистански граждани, това е по друга линия и не става. Няма да намерим българин да смята, че двете трябва да се разделят", убеден е Борисов.

Той съобщи, че е провел разговори с "фактори, които бяха обезпокоени" от заявленията му за изтеглянето на контингента, за да ги успокои, че това няма да се случи, но отказа да ги назове.

Бойко Борисов посочи, че за България сега е много важно споразумението за връщането на нелегалните имигранти от Афганистан да започне бързо да се изпълнява.

"Нашите центрове в България най-много се дразнят и са напрегнати от тяхното поведение (на афганистанските мигранти – б. р.). Те са само младежи, гледат лошо, държат се не така, както би трябвало в чужда държава. В центровете непрекъснато са побоища и създават проблем", коментира Борисов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?