Борисов се крие, Бриго го търси

С “генералски” закачки тръгна полуофициално предизборната кампания за кметския пост в столицата. Във вторник в общ дебат бяха поканени да участват всички официално обявени досега кандидати за желаното място в сградата на “Московска” 33. Мероприятието беше организирано от вестник “24 часа” и радио “Дарик”.

За участие в дискусията обаче не се отзоваха столичния кмет Бойко Борисов, кандидатът на БСП Бриго Аспарухов и номинираната от НДСВ Антония Първанова. Вместо Борисов дойде председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, вместо Аспарухов – водачът на червената листа Георги Кадиев. Жълтите изобщо не изпратиха свой човек.

Кандидатите дадоха вид, че най-много са оскърбени от отсъствието на действащия кмет от първия организиран засега дебат. Закачки предизвика и липсата на Бриго Аспарухов. Ситуацията бе обяснена от червеното юпи Кадиев, който заяви, че може да каже какво правят “двамата генерали”. “Борисов се крие, Бриго го търси”, обрисува предизборната ситуация в столицата представителят на социалистите.

В отсъствието на лидера на ГЕРБ и в присъствието на нейния председател, повечето от кандидатите бодро изсипаха въпроси за несвършената работа в София. Повечето от тях заявиха, че са лично “обидени” на отсъствието на кмета, защото бягал от дебат и отговорност. Цветан Цветанов обясни отсъствието на своя партиен лидер с неудобството, че той е действащ кмет на София и възможността обществото да приеме подобни изяви като предизборна кампания.

Председателят на ГЕРБ обясни, че партията ще носи пълната политическа отговорност за всичките си кандидатите и ще работи за завръщане на доверието в политическата система.

По време на изявленията си повече кандидати предпочетоха да описват себе си и да критикуват кмета. Единствено издигнатият от ДСБ и СДС Мартин Заимов заяви в отговор на въпрос, че не смята за нужно Столична община да държи свои фирми и предприятия.

Закачки

По особено любопитен начин Георги Кадиев описа претендента на БСП за кметския пост в София. Според него идеалният кмет трябва “да не е заложник на корпоративни интереси, да има опит в администрацията, да може да борави с еврофондовете, да привлича капитали” и “да не е зависим от службите”. Според него Бриго Аспарухов напълно отговаря на тези условия и столичната организация на социалистите единодушно застава зад него.

Аспарухов е бил около 30 години на работа в Първо главно управление на Държавна сигурност, а след това първи шеф на правоприемника му – Националната разузнавателна служба (НРС).

Кандидатът на ДСБ и СДС Мартин Заимов също не пропусна да се закачи за тази тема и обясни, че по време на дебата “г-н Аспарухов сигурно прави някакви тайни неща, които е правил цял живот”. Той определи програмата на Борисов като “антиполитична и антипартийна”.   

Издигнатият от Демократическата партия Тити Папазов предпочете да насочи своето внимание към Бойко Борисов. Според него “кметът седи някъде и страда за София”. Бившият треньор на националния отбор по баскетбол каза, че е “много обиден като столичанин от отсъствието на Борисов”. Издигнатата от “Новото време” Юлияна Дончев призова своите опоненти да водят позитивна кампания и заяви, че неин основен приоритет ще бъде оправянето на софийските улици.

Слави Бинев не изневери на стила, на който заложи по време на представянето си като кандидат кмет на “Атака”. Той заяви, че кметът е “добър плагиат”, “демагог” и “за 2 години не е направил абсолютно нищо, а някои проблеми дори са се задълбочили”. Номинираният от ССД Милан Миланов, който и в момента е член на Столичния общински съвет, заяви, че не се е срамувал от нито една минута прекарана в общината. Той наблегна на старата тема за създаване на общинска полиция и заяви, че столичани имат нужда предимно от сигурност.

В дебата участваха още независимите кандидати за кметове Владимир Брезоев, Виктор Серов и издигнатият от “Общество за нова България” Калоян Методиев. Те също отбелязаха отсъствието на Бойко Борисов и обещаха честно и открито управление. 

Споделяне

Още от България