Борисов се надява до края на годината Черна гора да бъде в НАТО

Мило Джуканович и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Надявам се, че с нашата подкрепа и с подкрепа на партньорите, в края на 2015 г. Черна гора ще бъде в НАТО. Това е изключително важно за региона, защото мирът на Балканите ще дойде, когато всички сме в ЕС и НАТО. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след разговорите му с премиера на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение у нас. Премиерът Борисов, цитиран от БТА, изрази убеденост, че Черна гора е готова за това членство и тя трябва да получи подкрепа.

Мило Джуканович подчерта колко важно е Черна гора да бъде приета до края на 2015 г. в НАТО. По отношение на присъединяването към ЕС министър-председателят каза, че страната изпълнява условията, поставени от Съюза и очаква покана за членство. Страната е отворила вече 16 глави, като ги очакват още 19.

В отговор на въпрос министър-председателят Бойко Борисов каза, че в момента Черна гора взима ток от България. В момента те правят подводен кабел с Италия и биха станали много интересен партньор за нашата енергетика, добави премиерът Борисов. По думите му сега имаме повече електроенергия от необходимата ни и можем да изнасяме.

Запитан за това как Черна гора се отнася към санкциите, наложени на Русия, Мило Джуканович отбеляза, че страната му има задължението да следва европейската политика, включително и тази в областта на сигурността. Ние се присъединихме към политиката на ЕС, която включва и санкции по отношение на Русия, но независимо от това, винаги подчертаваме, че като страна, преминала през политика на санкции през 90-те години, знаем, че това не решава проблема.

За Черна гора не съществува дилема, ние уважаваме многовековната традиция в отношенията с Русия , но нямаме и дилема за избора на нашето бъдеще - европейската и евроатлантическа интеграция, заяви Джуканович.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?