Борисов се надява Русия да освободи поне "обикновените" украински моряци

България подкрепи удължаването на европейските санкции срещу Москва

Доналд Туск, Жан Клод Юнкер и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се надява Русия да освободи поне обикновените украински моряци, задържани около кризата в Керченския пролив.

"Моето мнение по въпроса е ясно и категорично - незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата. Независимо от вътрешнополитическите проблеми, които искат да се решават в тези държави, да затворят този конфликт", коментира Борисов български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

Русия задържа 24 украински моряци, след като нападна три украински кораба във водите на Черно море, които се бяха насочили към Керченския проток напът за Азовско море. Според Москва става въпрос за "незаконно преминаване на морската ѝ граница". Руските власти твърдят, че сред задържаните са и представители на украинските служби.

България официално осъди действията на Русия и призова моряците да бъдат освободени. Президентът Румен Радев обаче видя вината за кризата в Украйна, като така на практика сподели позицията на руския си колега Владимир Путин.

"България е изключително уязвима от този конфликт, не само заради транзита на газ, а заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват, или да спорят. Но това много би допринесло за климата и за спазването на минските споразумения", добави Борисов, цитиран от БТА.

Той уточни, че снощното решение на европейските държавни и правителствени ръководители за удължаване на срока на санкциите срещу Русия е било прието единодушно.

Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз удължиха с шест месеца икономическите санкции заради липсата на напредък в прилагане от Русия на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.
Във връзка с Брекзит премиерът поясни, че Европейският съвет снощи отново е изразил доброто си отношение към Лондон.

"Нататък си е работа на британците, на техния парламент, да приемат или да не приемат (споразумението с ЕС). Ние нашата работа сме я свършили", посочи Борисов.

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. Ако ме питате дали ще бъде прието от британския парламент - считам, че не, но да не предопределям. Като наблюдавам ситуацията, така си мисля, че ще стане. Дано ме опровергаят, би било за добро", добави той.

Премиерът посочи, че твърдо застава зад решението въпросите за миграционната политика в ЕС да се разглеждат цялостно.

По неговите думи заради вътрешнополитическите проблеми в Европа всяка страна се опитва да намери свое решение на тези въпроси. Затова сме против да се разделят решенията, защото сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всички го отчитат.

"Надявам се австрийското председателство на Съвета на ЕС да има напредък, засега не го виждам поне, дано го видя днес. Ако се разделят, в един момент може да се окаже, че ние не само спираме мигрантите, но след това трябва и да се грижим за тях. Като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Така че затова съм толкова твърд в решението си да не се разделя пакетът", поясни министър-председателят. 

Споделяне

Още по темата

Още от България