Борисов се накара от Рим на "пасивните" европейски политици

Българският премиер иска да бъдат затворени външните европейски граници

Паоло Джентилони и Бойко Борисов, сн. Фейсбук - Борисов
Премиерът Бойко Борисов разкритикува от Рим европейските политици за пасивната им реакция при решаването на кризи. След среща с италианския си колега Паоло Джентилони той посочи, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение.
 
"Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред", заяви Борисов, цитиран от правителствената служба. 
 
Паоло Джентилони от своя страна посочи, че на "базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България".
 
Според него като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. 
 
"Джентилони изрично подчерта, че България поема председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля", съобщават от Министерския съвет.  
 
ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.
 
Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.
 
Джентилони посочи, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. 
 
Той припомни, че през май  предстои среща на върха ЕС-Западни Балкани в София изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.
 
"До срещата на върха през май 2018 имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района – коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели", допълни Бойко Борисов.
 
Борисов бе посрещнат в Рим с официални почести. Силно впечатление направи фалшивото изпълнение на българския химн от италианските домакини. 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?