Борисов се накарал на депутата, предложил данък върху пенсиите

Според премиера идеята е удар по него и партията

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се е скарал на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който в началото на седмицата лансира идея за облагане на някои пенсии с данък от 2014 година. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.

“Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много и вижте свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само, че не са обсъждани, не само, че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така“, заръчва Борисов.

“Да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията. Така, че изрично като направите група това да им бъде казано“, нарежда още премиерът.

“Да, има теми, по които могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи преди да са минали през нашето одобрение и то особено такива, които просто звучат скандално дори. Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска“, допълва той.

“Цветанов, ти също по чисто партийна линия. Не могат да се правят такива изказвания, които се вземат и гледам по телевизиите сутрин вървят само надписи: “ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо, защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента“, казва още Борисов.

В началото на седмицата Грозданов обяви, че от 2014 година е възможно да се въведе данък общ доход и върху пенсиите.

Депутатът аргументира предложението си с това, че от 2014 година пада таванът на пенсиите и тогава ще може да се въведе данъчно облагане на пенсиите, каквото се прилага в много страни членки на ЕС. От думите му стана ясно, че идеята е да не се облагат всички пенсии, а само високите новоотпуснати пенсии.

Подобна идея обаче не се лансира за първи път в мандата на ГЕРБ. В началото на мандата финансовият министър Симеон Дянков се опита да прокара идея за облагане на пенсиите като една от антикризисните мерки. Предложението тогава не бе конкретизирано и бе набързо оттеглено заради създалото се обществено напрежение.

Споделяне

Още по темата

Още от България