Борисов се оправда пред бизнеса, осигурил 2 милиарда лева

Извънредната обстановка се удължава до 30 април

Снимка: Правителствена информационна служба

На фона на лавинообразно растящите оплаквания на бизнеса, че Covid помощите не стигат до фирмите, премиерът Бойко Борисов влезе в оправдателен режим във вторник. Той събра министри, за да му докладват, че правителството е осигурило близо 2 млрд. лв. за запазване на работните места и за подкрепа на бизнеса от началото на пандемията. 

В същото време средни предприятия се оплакаха в понеделник, че не са получили нито лев по мярката за подкрепа заради пандемията. Работници от затворени фирми пък твърдят, че не са взели помощта от 24 лв. на ден, а НАП тепърва превежда сумите на затворените още в края на ноември заведения.

Бойко Борисов: Осигурили сме 2 млрд. лв.

Подкрепата на правителството за работните места и бизнеса от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 млрд. лв., съобщи правителствената информационна служба след работно съвещание на министри при премиера Бойко Борисов.

Социалното министерство вече е разплатило мерки, възлизащи на около 1 млрд. лв. С тях са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

"В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%", посочва Министерски съвет.

По линия на Министерството на икономиката до бизнеса са достигнали 550 млн. лв., като още 440 млн. лв. са в процес на разплащане. 

НАП готви платежните нареждания

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е изтъкнал, че по мярката, изпълнявана от НАП, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

"8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева", е докладвал министър Борисов.

По отношение на процедурата за средни предприятия, които в понеделник се оплакаха, че не са получили нищо, вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си, е казал Борисов. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233.6 млн. лева.

Томислав Дончев: Всичко ни е приоритет

Вицепремиерът Томислав Дончев е изтъкнал, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента "SURE". "Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот", е заявил Дончев.

Вицепремиерът е опровергал и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството. "Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота", добави Дончев.

Извънредната обстановка се удължава до края на април

След работното съвещание премиерът Борисов е свикал и извънредно правителствено заседание, на което е взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април.

Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът е изискал от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22.30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес