Борисов се отметна от думите си, че знаел за “Топлофикация” докато бил в МВР

Борисов се отметна от думите си, че знаел за “Топлофикация” докато бил в МВР

В понеделник Бойко Борисов се отметна от думите си, казани миналата седмица, че е знаел за сигнала срещу шефа на “Топлофикация” – София, докато е бил главен секретар на МВР.

За първи път получих сигнал за злоупотреби в “Топлофикация”, когато станаха кмет през ноември м.г., заяви Бойко Борисов. Не съм имал сигнали за злоупотреби в дружеството през 2001 г., допълни той пред журналисти.

По данни на вътрешния министър Румен Петков, потвърдени и от прокуратурата, сигналът за бившия шеф на общинско-държавното дружество “Топлофикация” Валентин Димитров е постъпило на 23 февруари 2005 г., но работата по преписката е спряна до ноември същата година, когато е възобновена наново от екипа на Петков.

Вътрешният министър заяви в понеделник пред бТВ, че вече е “съвършено ясно”, че сигналът е бил потулен от тогавашния заместник-директор на НСБОП Красимир Младенов, който в момента е съветник на кмета Борисов.

“Вместо да се разпореди на службите да разработят случая конкретно, преписката се препраща в Агенцията за финансово разузнаване, която няма оперативни функция и която няма как да провери. И случаят се забатачва. Но в стария закон за МВР са много ясно разписани задълженията на главния секретар, който има задължението да организира и координира работата на службите. Така че организацията и координацията е била на ниво, на което не ни интересуват няколкостотин хиляди лева. Това е цинизъм”, коментира Румен Петков.

Той припомни казаното от кмета Борисов на 20 юли пред в. “24 часа”: “Доколкото си спомням, сигналът бе на оперативен работник за няколкостотин хиляди лева в български банки, които са идвали на части.”

Румен Петков коментира казаното от Борисов така:” Ами това означава, че един главен секретар казва: мен няколкостотин хиляди лева не ме интересуват. Това е друга ценностна система. Това е цинизъм.”

Борисов: Петков подкрепя Овчаров  

Преди това пред бТВ Румен Петков защити отново бившия шеф на НСБОП и настоящ шеф на Националната полиция ген. Валентин Петров, който също не е знаел за случая, тъй като неговият заместник Красимир Младенов е подписвал от негово име.    

Вътрешният министър припомни, че Младенов е подал рапорт за напускане на МВР след разговор с него, на който Петков му е извадил аналогично прекратено дело за злоупотреби на митнически служители.

По повод твърденията на административния директор на "Топлофикация" Христо Георгиев, че тъкмо кметът Борисов е разкрил фактите за далаверата в дружеството, министър Петков каза, че разследването е направено изцяло от МВР.

“Някой да се опитва да си припише заслугите за труда на МВР, както например г-н Борисов се опита не много деликатно да оплюе тогавашните директори на полицията и на НСБОП”, добави Петков.

Той старателно избегна отговор на въпроса дали е било пропуск на неговия предшественик и настоящ министър на правосъдието Георги Петканов да не знае за спирането на разработката.

В отговор на напомнянето, че Бойко Борисов поиска извинение за първоначалните твърдения на Румен Петков, че като бивш главен секретар на МВР е отговорен за потулването на случая, вътрешният министър заяви, че току що се е извинил, като е цитирал изказването на Борисов пред “24 часа”.

“Цитирах жив класик, човек, за който няколкостотин хиляди лева не са повод за разсъждение.”

По повод твърденията на административният директор на "Топлофикация" Христо Георгиев, че Валентин Димитров е бил особено близък с Румен Овчаров и по време на предизборната кампания е наредил на хора от всички поделения на дружеството да отидат на партийно събрание на БСП, Румен Петков каза: “И някой ще нареди да ходите на партийни събрания и вие ще затърчите тутакси?”.

“Румен Овчаров не съм го коментирал по никакъв повод”

Той отрече да е дал индулгенция на съпартиеца си Румен Овчаров, който е атакуван от Борисов като човек, протежирал Валентин Димитров.

“Аз името на Румен Овчаров не съм го коментирал по никакъв повод в този случай. Аз съм казал как стоят нещата в МВР. Бих ви помолил да не се опитваме да внушим, най-малкото защото ще бъде неуспешно, на обществото, че аз правя нещо заради Румен Овчаров”, каза вътрешният министър.

Той изрази решимост да доведе “докрай” разследването на “Топлофикация”, дори да са замесени хора от сегашната власт и негови съпартийци.

Румен Петков обеща повече да не коментира случая никъде и по никакъв повод. “Знам какво ще стане днес. Знам каква лудория ще настане. Знам, ще започне вой... да ме защити президентът, главният прокурор, папата, патриарха и т.н. няма да го коментирам”, бе категоричен вътрешният министър.

Миналата седмица той предаде папката с материалите на прокуратурата, откъдето заявиха, че ще я приложат към делото за Валентин Димитров. Прокуратурата обаче заяви, че няма основание да проверява забавянето на преписката по случая в МВР.

Главният прокурор Борис Велчев пък съобщи, че наскоро имал обаждания от кмета Борисов с настояване на разследване на “Топлофикация”, а не за прикриване на случая.

Димитров бе арестуван на 7 юли за пране на пари и укриване на данъци. Първоначално се твърдеше, че по сигнал на австрийските служби са засечени две негови банкови сметки – едната за над 1,5 млн. евро, а другата - на името на майка му - с общо над 3 млн. евро.

Българските власти са отправили запитване към пет държави за налични банкови сметки на Димитров, за когото Борисов твърди, че има още 12-13 млн. евро в чужди банки.

Споделяне

Още по темата

Още от България