Борисов се похвали пред ЕНП с четири поредни победи над ПЕС

"Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ"

Борисов се похвали пред ЕНП с четири поредни победи над ПЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта, че е постигнал четири поредни победи на изборите в България над ПЕС и президента ѝ Сергей Станишев.

"Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика", заяви бившият премиер, цитиран от партийния си пресцентър.

Той не пропусна да благодари на лидера на ЕНП Жозеф Дол за подкрепата му към ГЕРБ преди парламентарните избори в неделя. По думите на Борисов победата на партията му има голямо значение за Стария континент.

"От едната страна на България е Черно море и Крим, от другата е Турция. От другата страна е Скопие, което толкова време не може да създаде правителство и Косово. Затова считам, че победата на ГЕРБ има голямо значение за Европа и нейните външни граници", обобщи той, подчертавайки, че управлението му е постигнало "3.6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27% външен дълг, 0% инфлация и бюджетен излишък".

"Европа се справи изключително добре с икономическата криза. Мисля, че е много важно, ние сме на границата с Турция и Черно море, имахме най-добре защитена граница, но при влизане в ЕС трябваше да я махнем, сега благодарение на европейските финанси отново я имаме. Но нека мигрантите да ги държим далеч, бежанците нека да минават легално през пропускателните пунктове", заяви още Борисов. 

Междувременно лидерът на ЕНП Жозеф Дол и eврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочиха, че очакват ГЕРБ бързо да състави кабинет и той отново да поеме премиерския пост. 

"Очаквам с нетърпение да вземеш мястото на премиер на България, защото твоята помощ винаги е била важна по време на европейските съвети. Сигурен съм в твоите сили и възможности", казал Дол на Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

"Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани", е посочил и Аврамопулос, съобщават от ГЕРБ.

На среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, Аврамопулос е припомнил за отпуснатите 320 милиона лева за охрана на външната граница на ЕС при втория кабинет "Борисов".

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?