Борисов се повози по втората отсечка на софийското метро

Борисов се повози по втората отсечка на софийското метро

С много зяпачи, водосвет и тържествени слова в петък бе официално открита нова отсечка от софийското метро, която свързва националния стадион “Васил Левски“ и кв. “Младост 1“. Както отбеляза Франс прес, българската столица се сдоби с втори 6-километров участък на подземната железница 28 години след старта на строежа на метрото, при това без линията да е свързана с другата отсечка – от Централните хали до “Обеля“.

Оставащото трасе в момента се довършвало и ще заработи през септември – за празника на София, обеща столичният кмет Бойко Борисов пред струпалите се граждани. Тогава от “Младост“ до “Обеля“ ще се пътува за 20 минути, допълни той.

След като с президента Георги Първанов срязаха лентата на участъка, двамата си купиха билетчета и слязоха на метростанцията. Кметът бе запознат с пулта за управление на мотрисата и след това официалните лица, сред които японският посланик Цунехару Такеда, транспортният министър Петър Мутафчиев, дясната ръка на Борисов и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и др, се повозиха на влакчето, омесвайки се с гражданите.

Държавният глава само огледа станцията и мотрисата, хареса ги, но не се качи на влакчето.

Пътувайки по трасето на новия участък с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез Бойко Борисов каза, че са спазени експлоатационните изисквания и стандартните процедури, независимо че отсечката се открива четири месеца предсрочно. Всеки ден по-рано е облекчение за около 50-60 хиляди души, които ще ползват отсечката дневно, заяви кметът.

Транспортният министър пък посочи, че е от изключителна важност да се построи и продължението на новата отсечка до летище София,. При кандидатстването пред Европейския съюз по оперативната програма “Транспорт“ за пари за втория лъч на метрото от Централна жп гара до кв “Хладилника“ е обещана връзката с аерогарата. Затова сега ще се търси кредит, най-вероятно от Европейската инвестиционна банка, за да достигне трасето до летището, посочи Петър Мутафчиев.

Посланик Цунехару Такеда поздрави столичани за новата отсечка, изградена със заем от японското правителство. Той отбеляза, че е имало различни трудности, но те са били успешно преодолени.

До 2012 г. властите планират да построят втора линия и София ще разполага с общо 27 станции с дължина 27 км.

Споделяне

Още от България