Борисов се съмнява, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Новият му коз е да не бързаме, защото ЕК разработва цял план за финансиране на отбраната

Борисов се съмнява, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Закупуването на нови изтребители отдавна се превърна в улично надлъгване "тука има-тука нема", като най-актуалното изявление на министър-председателя показва, че е в режим на изчакване. Влизайки в пореден сблъсък с президента Румен Радев, Бойко Борисов заяви в понеделник съмненията си, че избраните от служебния кабинет "Грипен" са най-добрите и е готов да се хване на бас, че са без въоръжение. Освен това подхвана старата песен, че изтребителите не са приоритет, защото трябвали пари за превъоръжаване на сухопътните войски, а освен това за учителите и пенсионерите.

Нов момент в аргументацията му обаче е, че трябва да изчакаме плана на ЕС за общоевропейска отбраната, по който ще се финансират съвместни проекти, а да не бързаме за плащаме 3 млрд. за собствена бойна авиация.

Борисов е на мнение, че служебното правителство, назначено от президента Радев, не е трябвало да предрешава избора на боен изтребител, който е на стойност няколко милиарда. Според него отпадането от надпреварата на американския кандидат не е било необходимо, той като предложенията са не само за стари, но и за нови бойни машини. Но за Борисов изтребителите не са най-важното нещо, от което се нуждае армията, също толкова нужди имат и сухопътните войски.

Тези изтребители за какво ни трябват в момента?

"До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е минимум 10 млрд. лв. Когато поставиш въпроса така: "Йок, веднага да се платят", трябва да кажеш, ако си отговорен, откъде ще отрежеш", коментира Борисов в понеделник, когато междувременно разясни доктрината на НАТО, съгласно която Русия е заплаха за Алианса, включително за България.

Премиерът влезе в задочна полемика с президента и бивш командир на ВВС Румен Радев, който държи максимално бързо да бъде финализирана процедурата за покупка на шведски изтребители "Грипен", които служебният кабинет класира на първо място, а американската оферта за Ф-16 бе декласирана.

"Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност? Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят? Питам ви аз, не мога ли да задам един въпрос, вие сте публични медии. Като не сте експерти, и аз не съм. Затова като премиер искам да разделя и да има и за учители, и за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за МВР, и за пожарникари, санитари, доктори. Всичките искат", каза още Бойко Борисов.

Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите, бас ловя, че са без въоръжение

Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители, коментира той пред репортери след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София. Затова, по думите му, има парламентарна комисия, която да направи оценка.

Той подчерта, че избраната от служебния кабинет оферта е за изтребители "Грипен" без въоръжения.

"Веднъж купувахме едни "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че "Грипен" са без въоръжение", изтъкна министър-председателят.

Парламентарното разследване за избора на нови изтребители се очаква да препоръча на военното министерство да събере нови оферти, но не и да рестартира изцяло проекта. Така в състезателната процедура ще бъде върнато предложението за изтребители "втора ръка" Ф-16, което бе елиминирано със съмнителни процедурни хватки, съобщиха преди дни депутати от ГЕРБ.

Премиерът добави, че като дойде тази оценка при тях, ще режат от бюджетите на другите министерства и ще дават за отбрана.

Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на Военновъздушните сили, а президент на всички българи, отбеляза Бойко Борисов.

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм", поясни той по повод думите на Радев, че "лобисти са на път окончателно да приземят авиацията ни".

Има едни "Скорпион"-и пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях?

"За един месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. лева. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на парламента да провери дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един Ф-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс? Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи, има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

Да не бързаме, ЕК разработва цял план за финансирана на отбраната

По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1.3 млрд. за американски централи, 1.2 млрд. за "Белене" само миналата година. "Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два "Еърбъс"-а платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв, само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната. Ние бързаме веднага да платим тези 3 млрд.", добави премиерът.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: "Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, го направи“.

През почивните дни президентът предупреди, че конкурсът за превъоръжаване на ВВС вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация. "Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременното решаване на този много важен проблем. Но, както казах, това беше целта на тази комисия - да бъде използвана като трибунал за политически цели", коментира Румен Радев.

"Процедурата трябваше отдавна да е в ход, няма шанс и никаква яснота кога ще се продължи. Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш", допълни той.

Според ГЕРБ президентът се чувства уязвим, тъй като анкетната парламентарна комисия установи, че правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като задължително условие схемата за плащане, са били нарушени условията за равнопоставеност на всички доставчици. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани Ф-16. В окончателния доклад, който се очаква до края на месеца, комисията се очаква да предложи процедурата да се върне на ниво подаване на оферти, а след това да се проведе ново гласуване за избор на изтребители. Към настоящия момент шведските изтребители "Грипен" отговарят на критериите в тази процедура.

В същото време военният министър Красимир Каракачанов твърди, че се водят разговори с Русия за ремонт на съветските МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?