Борисов се среща с Путин на 1 септември?

Борисов се среща с Путин на 1 септември?

Първата среща на министър-председателя Бойко Борисов с руския премиер Владимир Путин ще е на 1 септември в Гданкс, където и двамата ще присъстват на отбелязването на 70-годишнината от началото на Втората световна война. Това бе съобщено на сайта на руското правителство в четвъртък следобед, малко след като от пресслужбата на Борисов съобщиха за проведения телефонен разговор, в която са обсъдени съвместните енергийни проекти.

В сайта на руския премиер също така се уточнява, че телефонният разговор е бил по инициатива на българската страна – подробност, която е изпусната в информацията, разпространена от българското правителство.

Досега МС не е обявявал официално за пътуването на Борисов в Гданск, нито за двустранната среща с Путин, която би предхождала тази с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, насрочена за 8 и 9 септември при при първата му визита в Брюксел като министър-председател.

В съобщението на българската правителствена пресслужба за телефонния разговор се посочва, че Борисов и Путин са обсъдили "бъдещото развитие и възможностите за задълбочаване на традиционно добрите политически отношения между България и Руската федерация и проектите, по които двете страни са партньори - реализиране на газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас - Александруполис" и строежа на АЕЦ "Белене"".

"В хода на разговора В.В.Путин и Б. Борисов проведоха конструктивен обмен на мнения по актуални въпроси на търговско-икономическото сътрудничество, в това число руско-българското взаимодействие в енергийната сфера", се казва в съобщението на руския правителствен сайт.

В серия от публични изявления в последните седмици министри от новото българско правителство поставиха под съмнение целесъобразността на енергийните проекти с Русия и дадоха да се разбере, че бъдещето им е въпрос на предстоящо решение. От руска страна досега нямаше официална реакция и проведеният разговор е първият контакт между двете правителства по тази тема.

Той е предшестван от силно критични коментари в руските медии, повечето от които са контролирани от Кремъл, към новия курс на София.

В съобщението на българската правителствена пресслужба липсват подробности за обсъждането, като единствено са цитирани думите на Бойко Борисов, че "в момента страната ни проучва детайлите по сключените договори".

Освен това двамата премиери постигнали договорка в бъдеще да продължат активните разговори по партньорските проекти, а експертите на двете страни да ускорят работата си в тази сфера.

Премиерът Борисов е предложил на руския си колега заседанието на Междуправителствената работна комисия, което по график трябваше да се състои в началото на ноември т.г. в Русия, да се проведе през есента в София, с личното участие на Борисов.

Все още не е ясно защо българският премиер желае да поеме подобен ангажимент с лично участие в това заседание, ако в него не участва и руският му колега.

Според съобщението на МС за телефонния разговор двамата изразили и желанието си за бъдеща лична среща при първа възможност.

В руското съобщение се казва, че Путин и Борисов са се договорили да се срещнат на 1 септември в Гданск в рамките на участието си в събитията, посветени на 70-годишнината от началото на Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?