Борисов се срещна с Маккейн, поиска САЩ да обучат български специалисти

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със сенатор Джон Маккейн по негова покана в Сената на САЩ във Вашингтон, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

 

Борисов и сенатор Маккейн обсъдиха ситуация в Европа и развитието на кризата в Украйна и строителството на газопровода "Южен поток".

 

Преди това Борисов се срещна с представители на бизнеса и неправителствени организации в Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон


Преди да разширите инвестициите си, САЩ трябва да подпомогнат и обучението на достатъчно млади кадри в България, който да работят по различните проекти, каза Борисов.

 

"Голяма част от сегашните специалисти са получили образованието си в Русия или България. За новите инвестиционни проекти обаче ще са ви необходими ново поколение специалисти,
които да познават най-модерните технологии и стандарти. Затова ви призовавам да разработите съвместни програми за обучение на специалисти от различни области заедно с българските университети. Центърът за европейски политически анализи може да си партнира успешно в тази посока и с Българската академия на науките, където имаме прекрасни специалисти и възможности", каза още Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ предложи да се обсъдят и възможностите за учредяването на различни стипендии за млади българи, които да се обучават в САЩ, защото страната ни има много способни младежи, които печелят първите места от различни световни олимпиади по математика и други дисциплини.

 

"Паралелно с обучението на млади специалисти, американските компании могат успешно да разширят своите инвестиции в България. Сферите за това са много - от енергетиката, през туризма и строителството, до селското стопанство и други", каза още Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?