Борисов се тагна и от американския самолетоносач "Хари С. Труман" (Видео)

Сн. Посолство на САЩ в България

"Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО", каза премиерът Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач "Хари С. Труман", където участва в опознавателна обиколка в рамките на НАТО.

Традиционно премиерът съобщи за изявата си във Фейсбук.

Заедно с него на самолетоносача на ВМС на САЩ бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

На снимката се вижда и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Високо оценявам Вашия принос за запазване значимостта на трансатлантическата връзка и успешното изпълнение на мисиите на Алианса", каза премиерът Борисов.

Той посочи, че страната ни разглежда участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамерява да запази ангажимента и приноса си към тях.

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност", каза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Американският посланик в България Херо Мустафа каза от свя страна, че "заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече".

"По вода и по суша, ние сме силни заедно", добави тя.

На борда на самолетоносача "Хари С. Труман" премиерът Борисов и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие.

Делегацията на Република Северна Македония включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства делегациите на борда на самолетоносача "Хари С. Труман".

"Хари С. Труман" е осмият самолетоносач от клас "Нимиц" на ВМС на САЩ, кръстен на 33-ия президент на Съединените щати Хари С. Труман. Понастоящем американският самолетоносач "Хари С. Труман" е в зоната на отговорност на Шести американски флот.

Споделяне

Още от Свят