Борисов се тросна на Радев: Изтребителите са последният ни приоритет

Премиерът иска първо да бъдат купени кораби и бронирани машини

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че плановете за модернизация на армията ще претърпят коренна промяна и купуването на нов тип боен самолет може да отлети за пореден път към неясното бъдеще.

По думите му изтребителите трябва да бъдат купени, едва след като бъдат придобити нови кораби и бронирани машини. Дотогава премиерът смята, че армията може да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, които с руска помощ да се поддържат в България.

"Ние тази армия само от изтребители ли се състои? Ами преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028-година. Това са негови думи. И затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност по тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 милиона в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и Су и на хеликптерите ни да бъдат правени там", заяви Борисов.

Премиерът бе видимо раздразнен от президента Румен Радев, който преди ден го критикува заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените сили.

Проектът за купуване на нови изтребители бе приет от второто правителство на Борисов и за него е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка. Преди два дни обаче премиерът изненадващо призова за нов анализ.

"Аз съм чувал президента Радев да говори и пенсии да се повишат, чувал съм и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, генерал Боцев (началникът на отбраната, бел. ред.) казва Сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват: Нямаме кораби заливаме ги с бетон, за да не потънат. И за тях трябва", продължи премиерът.

Трите проекта общо ще излязат над 3 млрд. лева, като на този етап не са предвидени средства за нови бронирани машини. Проектът на Сухопътните войски изненадващо бе изместен по време на предишното правителство на Борисов от покупката на новите кораби.

Сега обаче Борисов е на друго мнение и призова приоритетите отново да бъдат обсъдени, включително и с президента Румен Радев. Попитан кой е най-важният проект, той отговори: "Сухопътните сили".

В отговор на въпросите на Mediapool то обяви, че покупката на самолетите трябва да е последна.

"Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са три рода войски. Трябва така да се планират парите, че до 2023 всичко това да стане факт", посочи Борисов.

"Нали ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Ще ги изговорим тези неща. Какво съм казал, че трябват милиарди за военните. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем, спираме това, това и това или няма да се даде тук и тук. И всички да поемат отговорност за това. Ами, разбира се, че трябва да поеме отговорност (Радев). Само препоръки да се дават и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е важното в една армия", каза Борисов.

Премиерът ще проверява как са били избрани шведските изтребители

Освен това той иска да разгледа проекта за избор на нов тип боен изтребител.

"Още военния министър не ми е докладвал как така за един месец избраха "Грипен"-ите, след като бяха сменени всички военни експерти. Искам да го разгледам, защото това е милиард и половина на данъкоплатците. И според мене вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение (от Радев, бел. ред.), правилното е да се съберем и да кажем: разполагаме с толкова пари до 2023 година трябва да ги вложим в техника", обясни Борисов.

Буквално в последните на дни на служебния кабинет работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".

Президентът Румен Радев защити решението и предупреди, че ако следващото правителство не купи "Грипен", ще прегази военната експертиза.

Може ли България сама да ремонтира МиГ-овете

Борисов в петък отново разви идеята си старите съветски изтребители да бъдат ремонтирани в наскоро национализирания завод "Авионамс" край Пловдив.

 

Той е убеден, че Русия ще предостави лиценз на България да извършва поддръжката сама.

 

"Да. оригинални документи. Работим по тази тема да може ремонтите да се правят тука", каза Борисов и добави, че в завода ще бъдат вложени още 15 млн. лева, за да бъде дооборудван.

 

Всичко обаче зависи от решението на Москва. Не е ясно какво би поискала тя в замяна, за да се откаже от милионите левове, които получава, за да поддържа МиГ-овете на въоръжение в българската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?