Борисов се усъмни, че Русия стои зад атаката срещу Скрипал

"Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов публично се усъмни в позицията на Великобритания, че "очевидно" Русия стои зад похищението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Доста години се занимавах с разследване на криминални инциденти. Водил съм не 10, не 100, а доста повече операции. Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед", заяви Борисов в Брюксел пред български журналисти преди началото на срещата на европейските лидери.

След което разви теза, която звучи донякъде двузначно и може да се тълкува разнопосочно. Същото щял да сподели по-късно и с колегите си европейски лидери.

"От една страна, много е плоско, много е видно, много брутално, много насочващо. В един момент, в който някой казва, че това би бил интересът на президента Путин да си вдигне избирателната активност. Не мисля, че имаше човек в света, който се съмняваше, че Путин ще спечели изборите. И на Запад, и на Изток. Още повече, че ако е вярно това, което казват, че той може да повлияе на изборите в Съединените щати, би било за него детска игра да го направи със своите избори. Нали така?", каза Борисов и продължи в друга посока:

"Дали е Русия, дали е терористична организация, дали е еди кой си...“

"Има обаче един факт, който е много опасен. Един факт, който изисква цялата разузнавателна, контраразузнавателна, цялата гилдия, която може да разследва подобни престъпления, да се заеме в целия свят с това. Защо? Факт е, че имаш терористичен акт, убити или в предсмъртно състояние хора – в кома са в момента. Все още са живи, но надали ще оживеят. И то с нервопаралитичен газ. Със забранен отдавна боен отровен газ във Великобритания. Който го е направи.л – дали е Русия, дали е терористична организация, дали е еди кой си, ще кажат тези криминалисти, когато направят разследването... Трябва на всяка цена извършителите, преди всичко поръчителите да бъдат разкрити. Щом могат в ресторант във Великобритания да пуснат боен отровен газ, могат да го пуснат и тук в Брюксел. Само преди две години тук се извършиха няколко терористична акта".

"Аз съм мнителен човек. Когато знаем кой е – тогава ще го коментираме", каза Борисов в отговор на журналистическо припомняне, че за Великобритания няма съмнение, че Русия стои зад атаката.

Досега останалите европейски лидери са изключително внимателни в реакциите си по случая. Европейският съюз изрази безусловна солидарност с Лондон, а българският външен министър Екатерина Захариев публично подкрепи британските санкции срещу Москва.

"Ако е с боен газ, това е чудовищно престъпление. С оръжие, което всички сме отрекли и забранили, във Великобритания, а не в по-малка държава, с по-слаби служби. Това престъпление трябва да бъде в прожектора на цялата световна демократична общественост. Това може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, може да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали и стадиони", добави Борисов.

Лондон очаква силна подкрепа от ЕС

Британските власти обвиниха Русия за покушението и в отговор експулсираха 23 руски дипломати от страната. Атаката срещу Скрипал бе извършена с разработения в Русия нервопаралитичен агент "Новичок".

Великобритания заявява, че няма никакви съмнения, че използваният при нападението нервнопаралитично вещество е от типа, известен като "Новичок", който се произвежда в Русия. Британските следователи вече знаят какъв точно вид нервнопаралитично вещество от типа "Новичок" е било използвано, както и къде точно в Русия е било произведено.

Според източници на Блумбърг сега се очаква Великобритания да поиска и други страни да последват британския пример, да осъдят Русия и да предприемат действия срещу агентите на Кремъл, съобщават източниците на Блумбърг, пожелали анонимност.

Според тях един от вариантите, обсъждан от Великобритания и нейните съюзници, е голяма вълна от прогонване на руски дипломати.

Тереза Мей: Очевидно руската заплаха не признава граници

Няколко часа преди началото на срещата британският премиер Тереза Мей коментира, че " руската заплаха не зачита граници".

"Очевидно руската заплаха не признава граници и случилото се в Солсбъри е част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи на Западните Балкани и в Близкия изток", каза Мей.

Миналата седмица британският външен министър Борис Джонсън стигна още по-далеч и Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед и каза, че е е "изключително вероятно" отравянето на бившия полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал да е било санкционирано лично от президента Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от България