Борисов се вбеси, че Първанов си прави PR покрай трагедията в Охрид

Борисов се вбеси, че Първанов си прави PR покрай трагедията в Охрид

Свръхмобилизацията на властите покрай овладяване на кризисната ситуация със смъртта на българите в Охридското езеро доведе до първото "високо напрежение" между "Дондуков" 1 и "Дондуков"2, откакто Бойко Борисов пое премиерския пост.

В понеделник, деня на национален траур в памет на жертвите, Борисов изрази публично раздразнение и несъгласие с действията на Първанов и предложението му да се създаде специално звено за координация между институциите "при извънредни и трагични ситуации".

В събота, веднага след новината за удавените българи, Първанов замина за Охрид, за да се запознае на място със случая. Заради кацането на неговия самолет в събота вечерта, изпратената от правителството машина, на която бяха качени спасените 38 туристи, трябваше да изчака час и половина, за да излети за София.

Кадрите, показващи изтощени и вбесени хора и президентът, който задава безсмислени въпроси, бяха показани по националната телевизия. Пред журналисти Първанов лансира и инициативата си за спецзвеното, което на практика повтаря идеята за връщане в някаква форма на разформираното министерство на извънредните ситуации.

"Мисля, че в ден на национален траур всеки от нас малко трябва да се смири и да си остане съвестта на тези, които са сътворили този проблем. Самолетът можеше да си дойде час и половина по-рано и никакви македонски власти не са виновни", заяви в понеделник пред бТВ Бойко Борисов.

"Това мога да кажа, тъй като заместник-външен министър, двама български министри са на аерогарата и аз вярвам на това, което те ми докладваха на всеки десет минути и се възмущаваха от това, което се случва. И нищо нямаше да урони престижа на една институция, ако заедно бяхме посрещнали хората на аерогарата, където ги държахме точно четири или пет минути, сиреч от слизането до самолетите, едни се качват на линейки, други - на микробуси, и дори не съм разговарял с тях умишлено - да не се каже за евтин PR. Имаха осигурени вода и храна, сиреч пет минути след кацането пътуваха по адресите си всеки един, независимо дали е от Златица, Антон, Пирдоп или където и да било", разказа как е било посрещането на летището в София премиерът.

А по повод на президентското предложение Борисов възкликна: "И когато ние се чудим как да вържем бюджета, сиреч тройната коалиция ни остави над половин милиард пасив, да се правят предложения да се възстановяват пак такива, бих ги нарекъл, дебилни структури, бих ги нарекъл паразитни структури, просто не виждам никаква логика!"

"Ако искаш да критикуваш или не ти харесва, че има правителство, което не е на тройната коалиция, на твоите приятели Станишев и Доган, измисли нещо друго", каза още Борисов по адрес на Първанов.

Според него президентът е можело двадесет минути по-късно да посрещне пострадалите на софийското летище, както той е направил това.

"Просто аз съм толкова потресен, че не ща да ги коментирам дори", не скри раздразнението си премиерът.

За организирането на злополучната екскурзия и започналите проверки дали фирмата организатор е имала лиценз на туроператор, Борисов каза:

"Тези 20 години беззаконие, които шестват, и хората, търсейки да оцеляват, са принудени да правят всякакви. . . да се провират през всякакви вратички, нали, защото може да събере 80 лв. да отиде на Охрид, не може да събере 8000 евро да отиде в Акапулко, да речем, или някъде там. И хората гледат, все пак искат да видят, да чуят. Аз помня майка, Бог да я прости, не беше излизала никъде в чужбина. Първото ѝ място, където отиде, и тя всъщност два пъти съм я пращал - едното искаше да види Охрид, другото - да искаше да види Божи гроб. Тя беше същата селска женица", каза в заключение Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?