Борисов се вбеси от нападките за полета до Разград и обеща да върне парите

Премиерът смъмри Домусчиев, който още веднъж се извини за "олигофрена" и "благодари за критиките"

Премиерът Бойко Борисов съжали, че е ползвал правителствен хеликоптер за пътуването си по повод откриването на трибуната "Моци" на разградския стадион и обеща да върне направените 2900 лв. разходи, но не стана ясно откъде ще дойдат парите. Борисов се разсърди, че му търсят сметка "за едни 2 хиляди лева", при положение, че бил събрал 1 млрд. лева в хазната, че трябвало на следващия ден да лети за Катар и в правителството работели по 10-11 часа. Министър-председателят също така разкритикува близкия си приятел и собственик на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който се вбеси от въпрос на репортер от бТВ и го нарече "олигофрен".

Парите ще се върнат по "непопулистка" схема

"Истински съжалих, че в ХХІ век трябваше да обяснявам, че се наложи да използваме правителствения хеликоптер, който е за това, за да спестим средства и време. Горчиво съжалих за това", каза Борисов във вторник по време на дискусия за еврофондовете. Той заяви, че ще бъде намерен начин да се върнат парите на правителствения "Авиоотряд 28", но не каза дали ще плати сметката със собствени средства, или от бюджета на Министерския съвет. "Мислим за схемата, за да не е популистка", каза той.

В понеделник от правителствената пресслужба съобщиха, че полетът на премиера, придружаван от двама министри, е струвал 2900 лв. в двете посоки, което било по-малко от евентуалните разходи за пътуването от София до Разград с кортеж от коли. МС съобщи това, за да опровергае на практика председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който по-рано каза, че Борисов и финансовият министър Владислав Горанов долетели за откриването на трибуната "Моци" с военен самолет. Рязането на лентата съвпадна с честването на 70-годишнината на клуба и поредната му титла от футболното първенство.

"Истински ме заболя заради забележките за правителствения хеликоптер. Работим много - до 10-11 часа имаме работа, а на следващия ден летяхме за Катар. За четири месеца над един милиард лева само с моята воля са събрани в държавата. Правят ми сметка за едни 2000 лв., а съм събрал 1 млрд. лв. Ще направя всичко възможно да върнем тези пари на отряда", каза Борисов във вторник.

Колко реално е струвал полетът за празника на "Лудогорец"

Бившият началник на правителствения авиоотряд Цвятко Луканов, цитиран от бТВ, обаче оспори обявената от МС сума 2900 лв. (която впоследствие Борисов произволно смаляваше веднъж до 2000 лв., после до 2500 лв.) и изчисли, че реално стойността е около 5 хил. лв. За общо 3 часа полет, колкото би трябвало да е летателното време за отиване и връщане до Разград (хеликоптерите Ми-8 са с максимална скорост около 260 км/ч, а разстоянието София – Разград е около 340 километра), са били похарчени 2400 литра гориво (според характеристиките на Ми-8, той харчи по 775 литра на час). Предвид цената на горивото за веротлета, грубата сметка показва, че 4735 лева са отишли само за него.

"Направи добро да изядеш дърво"

"Исках да покажа на хората в Разград, че държавата се грижи и за тях, и за футбола. Тази поговорка "Да направиш добро и да изядеш дърво" е изключително важна за България, защото Орешарски не летеше никъде и нищо не се строеше и за 2500 лева да ми направите за една седмица проблем, ме обижда, да ви кажа. Освен хеликоптери има и камили, и коне, може и пеша да се тръгне за Разград", продължи Борисов с укори към медиите.

Освен това уточни, че отишъл в Разград не само откриването на трибуната, защото в региона се правят около 30 църкви и се дават 68 милиона лева, но не даде повече подробности.

По-нататък Борисов даде да се разбере, че е благодетел не само на футболния клуб на Домусчиев. По думите му от няколко седмици се работи за подпомагане на българския футбол. Забавянето е само защото се изчаквало ЦСКА да предложи работещо решение за изход от състоянието, в което се намира.

Премиерът коментира, че иска да помогне на Левски за козирка на стадиона и на Локомотив за тревно игрище, защото "играят на една нива с осветление".

Смъмряне на Домусчиев

Борисов, който през годините демонстрира приятелски отношения с Домусчиев, го смъмри за "непремереното” му изказване, което предизвика вълна от възмущение и недоволство не само сред медиите, но и в социалните мрежи. Скандалът с Домусчиев, който агресивно нахока репортера Димитър Тасев, нарече го "олигофрен" и му каза, че не иска да го вижда повече, всъщност хвърли сянка върху планираното имиджово посещение на Борисов за прерязването на лентата на разградския стадион.

"Надявам се г-н Домусчиев да е разбрал, че председател на КРИБ и президент на футболен тим са две различни неща. От нещо много добро, нещо в един регион, в който не знам какви инвестиции има и действително е радост не само за публиката в Разград, но и в цяла България, всички ние се гордяхме с това, което направи Лудогорец, с едно изказване, виждате какъв шум се създаде в държавата", коментира Борисов. "Надявам се това да е обеца и урок за всички, защото нещо добро изведнъж може да се превърне в пасив", допълни той.

Собственикът на Лудогорец благодари за критиките

Ден след изцепката си, която стана достояние на цяла България, Кирил Домусчиев поднесе писмено извинение към бТВ. След това направи същото във вторник по време на срещна с представители на Българската асоциация на спортните журналисти.

"Благодаря на журналистите за критиките, защото имаме нужда от тях да се развиваме", каза след разговора Домусчиев. "Срещата беше неформална и обсъдихме много казуси по въпроси за футбола, журналистиката и спортните деятели. Искам да използвам възможността пред камерите, за да се извиня на Димитър Тасев. Не е редно в нашето общество да има обиди. Трябва да има толерантност и добро отношение. Дори, когато си под напрежение, трябва да посрещаш нещата с усмивка. Пожелавам на Тасев да достигне една добра кариера в журналистиката и да достигне доайените. Още веднъж моите извинения. Благодаря на журналистите за критиките, защото ние имаме нужда от тях, за да се развиваме", каза собственикът на "Лудогорец". Той съобщи, че предложил на присъствалите на срещата да се видят отново през юни, след края на футболното първенство, за да обсъдят конкретни стратегии за подобряване на българския футбол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?