Борисов се зае да помага на стачниците в мина "Оброчище"

Със случая вече били ангажирани прокуратурата, икономическа полиция и енергийното министерство

Трети ден продължава стачката в мина "Оброчище"

На третия ден от гладната стачка на миньорите от мангановия рудник "Оброчище" в решаването на проблема се включи и премиерът Бойко Борисов, който задействал цялата административна машина за уреждане на отново забавените заплати в дружеството.

Протестът на рудничарите започна в петък заради неплатени възнаграждения и ваучери за храна за април, с което концесионерът на мината – дружеството "Евроманган", на практика нарушава постигнатото през а прил споразумение с работниците, които тогава също останаха няколко дни под земята.

В неделя, по инициатива на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, премиерът е разговарял с днес с председателя на стачния комитет на миньорите и се е ангажирал лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката, а утре на място да пристигне представител на министерството, който да уточни ситуацията с протестиращите миньори. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ

С проблема по неизпълнението на априлското споразумение, предвиждащо разваляне на концесията, ако не се спазва, е ангажиран и председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който трябва да се заеме с анализ на концесионния договор.

В съобщението на ГЕРБ се посочва още, че премиерът е сезирал за случая главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая.

Стачката в мангановата мина "Оброчище", продължава над 72 часа. Част от протестиращите остават под земята и отказват да напуснат галериите, докато не бъде преразгледан концесионния договор на "Евроманган“. Хората в галериите са получили храна и вода. Трима от тях са били извадени на повърхността, заради влошеното им здравословно състояние. В мината вече е осигурено и присъствието на медицинско лице с линейка.  Въпреки лошите условия под земята миньорите заявяват, че няма да излязат на повърхността, докато държавата не се намеси и не предприеме стъпки за смяната на концесионера.

Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия, при положение че те, сключвайки го, се задължават да го изпълнят,  както ние се задължаваме да слизаме да работим, заяви протестиращ, цитиран от БНР.

Още по темата
  • 05 юни 2017
Още от Бизнес