Борисов се зае да помага на стачниците в мина "Оброчище"

Със случая вече били ангажирани прокуратурата, икономическа полиция и енергийното министерство

Трети ден продължава стачката в мина "Оброчище"

На третия ден от гладната стачка на миньорите от мангановия рудник "Оброчище" в решаването на проблема се включи и премиерът Бойко Борисов, който задействал цялата административна машина за уреждане на отново забавените заплати в дружеството.

Протестът на рудничарите започна в петък заради неплатени възнаграждения и ваучери за храна за април, с което концесионерът на мината – дружеството "Евроманган", на практика нарушава постигнатото през а прил споразумение с работниците, които тогава също останаха няколко дни под земята.

В неделя, по инициатива на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, премиерът е разговарял с днес с председателя на стачния комитет на миньорите и се е ангажирал лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката, а утре на място да пристигне представител на министерството, който да уточни ситуацията с протестиращите миньори. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ

С проблема по неизпълнението на априлското споразумение, предвиждащо разваляне на концесията, ако не се спазва, е ангажиран и председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който трябва да се заеме с анализ на концесионния договор.

В съобщението на ГЕРБ се посочва още, че премиерът е сезирал за случая главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая.

Стачката в мангановата мина "Оброчище", продължава над 72 часа. Част от протестиращите остават под земята и отказват да напуснат галериите, докато не бъде преразгледан концесионния договор на "Евроманган“. Хората в галериите са получили храна и вода. Трима от тях са били извадени на повърхността, заради влошеното им здравословно състояние. В мината вече е осигурено и присъствието на медицинско лице с линейка.  Въпреки лошите условия под земята миньорите заявяват, че няма да излязат на повърхността, докато държавата не се намеси и не предприеме стъпки за смяната на концесионера.

Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия, при положение че те, сключвайки го, се задължават да го изпълнят,  както ние се задължаваме да слизаме да работим, заяви протестиращ, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес