Борисов се закани да изтегли военните от Афганистан

Премиерът с пореден ултиматум към Брюксел заради реадмисията с Турция

Борисов се закани да изтегли военните от Афганистан

Премиерът Бойко Борисов се закани да изтегли военния контингент на България от Афганистан.

Това ще стане, ако на международната конференция в Брюксел за бъдещето на Афганистан идната седмица няма трайно решение на проблемите, стана ясно от изказването му по повод представянето на кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент.

От думите на Борисов се подразбра, че заканата е вид ултиматум към европейските лидери да се приемат условията на Турция, за да заработи споразумението за реадмисия на мигрантите.

"С Даниел Митов и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард. Ще внесем предложение в парламента да изтеглим българския контингент от Афганистан. Ние стоим там, за да налагаме мир и демокрация. Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан", каза Борисов.

България има в Афганистан в момента около 110 души: съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул. В Кандархар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

Според Борисов България харчи по 80-90 млн. лв. на година за издръжката на контингента, а парите могат да се вложат в охрана на границата, откъдето в страната влизат незаконни мигранти, в т.ч. и афганистанци.

"Няма смисъл да държим контингента. Ще го вкараме в парламента - да оттеглим контингента", каза Борисов.

Преди няколко седмици след среща с турския президент Реджеп Тайп Ердоган той се опита да убеди германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери да приемат турските условия за визова либерализация срещу изпълнение на споразумението за реадмисия.

По въпроса за бежанците Борисов каза, че европейските лидери вече са разбрали, че трябва да си сътрудничим с Турция, тъй като ако мигрантите минат границата, няма кой да ги спре.

"С всичките си дипломатически усилия трябва да настояваме войната в Сирия, в Ирак да спре. Особено в Сирия. Виждате по репортажите на телевизията как изглежда Сирия в момента, а шест месеца преди да започнат събитията, беше средна държава. Това не спре ли, десетилетия тези хора не могат да се върнат", заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?