Борисов се закани да развали сделките за ЕРП-ата

Борисов се закани да развали сделките за ЕРП-ата

Премиерът Бойко Борисов се закани да развали приватизационните договори за електроразпределителните предприятия (ЕРП), които бяха сключени в края на 2004 г с австрийската ЕВН, чешката ЧЕЗ и германската Е.ОН. Той отвори темата, говорейки в сряда след заседанието на Министерския съвет за лекарските протести и липсата на пари в бюджета, защото се източвали.

Борисов обясни, че няма как да има пари в бюджета, защото "НЕК купува енергийния микс за 90 лева, а го продава за 88 лева“. “Няма завършил в Банкя ученик, който да купува нещо за 90 лева и да го продава за 88 лева и да си мисли, че е на печалба. После същото това нещо, което струва 90 лева, минава по една жица и вече става 146 лева. Питах ги всички да ми обяснят как става това – те мълчат", обясни нагледно министър-председателят.

Той обаче пропуска, че в крайните цени на ЕРП-ата влизат и таксите за пренос към НЕК и Електроенергийния системен оператор, както и разходите за разпределение на енергията.

Цените на електроенергията по веригата на производство, пренос, разпределение и снабдяване се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Борисов отбеляза, че комисията също носи отговорност за сегашното положение, но заяви, че нямало да говори повече, че да не го обвинят как се меси в работата на независимия регулатор.

Проверка на всеки стълб

Той обясни, че “за пет години ЕРП-тата са направили между 500 милиона и 1 милиарда от продажбата на ток и не са платили никакъв дивидент на държавата с обяснението, че са правили инвестиции."

Премиерът заяви твърдото си намерение да обиколи всяко място, където ЕРП-тата кажат, че са инвестирали, включително "всеки стълб".

Инвеститорите готови на диалог

Тримата мажоритарни собственици на електроразпределителните дружества като цяло отказаха да коментират изявлението на Борисов, че може да развали приватизационните договори, но заявиха своята готовност за диалог с правителството.

От Е.ОН, която управлява Североизточна България, отбелязаха, че от 2005 г. до края на 2009 г. са инвестирали в електроразпределителната си мрежа над 300 млн. лв., построявайки подстанции и намалявайки значително броя и продължителността на прекъсванията на електрозахранването.

 Още

Още от самото начало на приватизацията на седемте ЕРП-ата, при която трите чужди компании придобиха по 67 на сто от дружествата в София, София-област и Плевен (ЧЕЗ), в Пловдив и Стара Загора (ЕВН) и във Варна и Горна Оряфовица (Е.ОН), бе решено съвместно с държавата, че цялата печалба от дейността им ще се реинвестира в мрежата.

Съгласно договорите за продажба ЕРП-ата нямат твърди ангажименти за размер на инвестициите, тъй като вложенията трябва да влизат в цените за бизнеса и бита и редовно през последните години ДКЕВР задържа техния размер, за да не се увеличават прекалено тарифите за крайните потребители.

В приватизационните договори има записани общи условия, при които могат да бъдат прекратени, но сред тези казуси надали би се вписала посочената от премиера причина, още повече след като дружествата продават по определени от държавен орган цени. Подобно действие от страна на държавата със сигурност би било протестирано пред арбитражен орган и би ѝ струвало влизането в сложни юридически казуси с неясен изход.

Опити за вземане на дивиденти за хазната

Според запознати реакцията на Борисов била провокирана от изготвен наскоро анализ за работата на ЕРП-ата, от който станало ясно, че държавата въпреки притежаваните 33 на сто няма реални лостове за влияние върху управлението на дружествата.

До лятото на 2009 г. прокурист в едно тях – ЕВН, бе Трайчо Трайков, който Борисов взе за министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Експерти коментираха пред Mediapool, че целта на премиера съвсем не е да разваля приватизационните договори с ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, а да ги накара да платят на държавата за пръв път дивидент за 2009 г. Парите са спешно необходими за вързването на бюджета, където зее дупка от минимум 1.6 млрд. лв., а според някои оценки и повече.

Пет години са достатъчно дълъг период за капитализация на дивидентите в мрежата, чуждите инвеститори са реализирали доста добри печалби и е крайно време и държавата да си осигури приходи от акционерното си участие в ЕРП-ата, поясниха пред Mediapool източници от бранша.

Въпросният анализ също така показал, че миноритарните държавни дялове, които правителството смята да продава, въпреки солидния си размер, не носят достатъчно права на управление и поради тази причина може да се окажат не достатъчно атрактивни за бъдещи купувачи. Затова и целта била по най-бързия начин да влязат пари в хазната от дивидентите на ЕРП-ата и да се преразгледат акционерните права, за да може държавата при продажбата на дяловете си да си осигури възможно повече приходи.

Според анализатори на подобни приватизационни сделки обаче надали чуждите компании ще отстъпят от благоприятните условия, които са постигнали при приватизацията на дружествата.

Борисов каза още, че в петък трябва да получи всички писма, договори и схеми по енергийните въпроси, тогава ще види кой какво е подписвал и след това въпросите ще бъдат пращани в прокуратурата. "Трябва да излезем от анонимност и да видим кой какво е подписвал", заяви премиерът.

Ненужни посредници

Той допълни, че не иска да говори сега за схемите, чрез които е източвана НЕК (извън покупко-продажбата по схемата "90-88"). "На кой са необходими тия посредници (ЕРП-тата)? Не успяха да ми обяснят", каза още Борисов.

Въпросните “посредници“ се появиха, след като Европейската комисия реши, че мрежите за пренос и за разпределение трябва да се разделят, за да има конкуренция. Така държавата реши да продаде седемте ЕРП-ата, за чиято мрежа и без това нямаше необходимите инвестиции за поддръжка.

Премиерът заяви още, че "колкото повече работи НЕК, толкова повече губи". После спомена, че е недопустимо българите да плащат ток по 146 лева, а токът от АЕЦ "Козлодуй", който струва 66 лева, да бъде изнасян за Сърбия и другите страни на 68 лева, имайки предвид вероятно схемата за износ с фирмата EFT, която се разследва от прокуратурата.

Запитан дали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков трябва да поеме отговорност за ситуацията, Борисов отговори многозначително: "Темпото е такова, че който издържи“.

“Който се забави, умори, не е в крак с деня, си отива. Ние не сме монархия, че постовете да се полагат по право на някой", посочи той.

Борисов допълни, че е казал на министрите си сами инициират проверки, а не той да ги прави постоянно. "През по-голямата част от работното ми време работя като полицай", призна премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?