Борисов се закани ГЕРБ да продължи да проваля пленарни заседания

Прийомът бил демократично признат, но няма да се използва при вота за връщане на пушенето

Борисов с представители на столичните структури на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани партията му да продължава да поваля заседания на парламента, в случаите когато останалите три политически сили в Народното събрание не успяват сами да си съберат кворум.

 

За последен път това се случи в петък, когато депутатите от ГЕРБ не се регистрираха за пленарното заседание, посветено на парламентарния контрол, в чиито рамки 14 министри трябваше да отговарят на над 50 въпроса. Преди това с този трик ГЕРБ провали дебатите по собствения си вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски

 

"Това е парламентарен прийом, който е признат от демокрацията”, заяви Борисов по време на среща с общинските ръководства на структурите на ГЕРБ-София в неделя. Той обаче уточни, че парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в парламента, за да не позволи да се гласуват закони като този, който връща пушенето на обществените места.

 

Борисов отново заяви, че този кабинет е вреден и трябва час по-скоро да си ходи. "Двете приходни агенции не работят. Приходите, които се събират, са по-малко от тези, които се събираха по наше време. Инвеститорите виждат какво става в България и бягат“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

"Откъде накъде Станишев ще говори, че сме политизирали протестите. Нима през февруари Станишев не излезе и не обяви, че подкрепя всички протести? Тогава каза, че ако не си идем с мир, ще стане по другия начин. Местан излезе и каза същото, че ще си идем по другия начин. Защо тогава обществото остана пасивно и не реагира, защо политолозите и социолозите не анализираха какво казаха те? А сега всички питат и пишат, че ГЕРБ провалял работата на парламента" продължи коментарите си бившият премиер.

 

Той цитира направена от него справка в миналия парламент, според която политическият му опонент и лидер на БСП Сергей Станишев е имал 87 неизвинени отсъствия. "Тоест година и нещо не е идвал на работа. Доган е идвал само два пъти за четири години, а Кутев твърди, че той и Пеевски не са се срещали в парламента“, каза Борисов.

 

Според него БСП нямат право да говорят за реформи, защото дори те самите не са се реформирали. "Това е партия, която е убивала хора и е взривявала църкви. Изпращали са хората в лагерите в Белене. БСП е избила цвета на българската нация. Кой поред конгрес им предстои, какво са реформирали? Как тези хора ще ни дават на нас оценки? Нас за 4 години ни изкараха сатани, а те са убивали и взривявали български граждани“, каза още Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на партията си.

 

По думите му, категорично не са верни твърденията, че при ГЕРБ е имало медийна диктатура. "Кога при ГЕРБ е уволняван журналист или са сваляни цели предавания?“, попита Бойко Борисов.

 

Според него изборите и гласа на хората са най-точната социология. Социологията на ГЕРБ е ясна – преди 2 месеца победихме всички партии във Варна, миналата седмица само ние издигнахме кандидат срещу ДПС в Гърмен и 2500 гласуваха за нас, а в червената крепост Трън ги бихме още на първия тур, заяви председателят на ГЕРБ. "Само в Белене БСП спечели, защото лъжат хората там, че ще строят "Белене", а ние не искаме да лъжем, допълни той.

Бившият премиер се усъмни в експертността на настоящия министър-председател Пламен Орешарски, питайки "какво експертно е направил в живота си той".

 

"Като дойдохме през 2009 година, ни остави огромен заем, който ние трябваше да плащаме. А като министър, точно преди да си тръгне, позволи да се вдигнат пенсиите, като знаеше, че няма пари за това“, каза пред софийските структури на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него кабинетът няма никакъв план и не знае какво прави, щом веднага, още в началото на управлението си, отново взема заем.

 

"Кой финансист, кой експерт отива да вземе кредит, който автоматично вдига лихвите в държавата и сваля кредитния рейтинг на страната. Никакъв експерт не е Орешарски. Този човек не е направил едно експертно нещо в живота си. Хората трябва да знаят, че не Станишев, а ние ще трябва да затягаме колана и да връщаме този дълг. Всички ние ще трябва да го изработим, а те просто взеха парите, за да ги изядат и изхарчат. И освен това изключително неекспертно решават също да спрат пенсионната реформа до края на 2014 година. Защо, какво ще се промени тогава? Нищо. Ами защо я спират тогава?“, попита Борисов.

 

"Сбъднахме мечтите на поколения софиянци", отчете се отново Борисов. "Хората само мечтаеха за метро, за естакади, за Околовръстно шосе, за подземни гаражи и те вече са факт, и всички ги използват. Вече сме друг град. Построихме десетки нови детски градини, защото всички преди това бяха продадени или приватизирани. Това е резултатът, когато ГЕРБ управлява два последователни мандата", посочи Борисов

 

Бившият премиер се усъмни в експертността на министър-председателя Пламен Орешарски, защото според него никой финансист и експерт не отива да вземе кредит, който "автоматично вдига лихвите в държавата и сваля кредитния рейтинг на страната".

 

"Този човек не е направил едно експертно нещо в живота си. Хората трябва да знаят, че не Станишев, а ние ще трябва да затягаме колана и да връщаме този дълг. Всички ние ще трябва да го изработим, а те просто взеха парите, за да ги изядат и изхарчат. И освен това изключително неекспертно решават също да спрат пенсионната реформа до края на 2014 г. Защо, какво ще се промени тогава? Нищо. Ами защо я спират тогава", добави Борисов.

 

По повод отношението на партията към Реформаторския блок Борисов призова да "насочим общите си усилия срещу политическите опоненти от БСП и ДПС, а не да говорим един срещу друг".

Споделяне

Още от България