След знакова среща с Нетаняху в Ерусалим

Борисов се закани на всички терористи, но няма доказателства кой стои зад взрива в Бургас

Ядосан на САЩ, израелският премиер говори за изпреварващ удар срещу Иран

Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

България все още не знае кой е извършителят на кървавия атентат срещу израелски туристи в Бургас на 18 юли и няма доказателства, че той е дело на групировката Хизбула, каквито са твърденията на Израел, САЩ и Великобритания, чиито служби участват в разследването заедно с българските власти.

Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов след среща с израелския му колега  Бенямин Нетаняху. На 11 септември, когато светът отбелязва годишнината от терористичните атаки срещу САЩ, дали началото на глобалната война срещу тероризма, оглавявана от Америка, правителствата на България и Израел проведоха съвместно заседание в Ерусалим, където се състоя и срещата между двамата министър-председатели.

Винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда такъв, стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме усилено да работим по разследването, каза Бойко Борисов на пресконференция в отговор на журналистически въпрос, свързан с атентата в Сарафово.

Борисов подчерта, че разследването се води от българските служби, които си партнират със службите от САЩ, Израел, Великобритания. България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени онези, които извършиха този кървав атентат срещу израелски граждани, при който беше убит и българския гражданин, заяви той, цитиран от БТА.

Борисов добави, че към настоящия момент не разполагаме с достатъчно информация, която категорично да каже кой е извършителят. Той припомни, че разследването разполага с пръстовите отпечатъци на извършителя, негова снимка и ДНК профил. Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, от къде е дошъл; по този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки, коментира премиерът.

Нетаняху: Имаме несъмнена информация за Хизбула и атентата в Бургас

"Има разлика между това, което имаме и държим, и това, което показваме, защото би застрашило източниците на нашата информация", заяви в отговор министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Ние търсим най-добрите начини за съвместна работа с българското правителство и с други правителства, за да имаме резултати, които се очакват от нас, за да може Хизбула, под диктата на Иран, да спре световния терор, добави той.

Преди това премиерът Нетаняху повтори, че Израел има несъмнена информация за това, че атентатът в Сарафово е извършен от Хизбула. Това е същият модел на провалилата се атака на Хизбула, която беше планирана в друга страна срещу туристи, и ние не предполагаме, ние знаем това, което казваме, каза Нетаняху.

Поклон на всички жертви на тероризма – от Ню Йорк до Буново

Нетаняху и Борисов отбелязаха в изказванията си годишнината от терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2011 година.

Ние знаем, че тероризмът заплашва целия свят и страните с принципи трябва да бъдат заедно, за да могат да го победят, заяви израелският премиер.

"Поклон пред всички жертви на терористични атаки по света - от Ню Йорк, Мадрид Лондон, Сарафово, Кербала, Буново, тъй като навремето при атентата на гара Буново в България загинаха 7 души, от които две деца", заяви Бойко Борисов.

Двамата премиери подписаха съвместна декларация за засилване на отношенията между България и Израел, както и още четири документа, свързани със сътрудничество в сферата на високите технологии, здравеопазването, културата и консулските отношения.

След церемонията Нетаняху отбеляза, че това е втората среща на двете правителства и че това показва истинско приятелство.Това приятелство винаги го е имало, още преди да започнем тази серия от срещи, защото имаме човешки мост от многото евреи, които са дошли от България, и които са пример за честност, заяви Нетаняху.

"Ние ви виждаме като големи приятели и това приятелство беше проверено скоро в голямата трагедия, която се случи в България. Мисля, че приятелите се проверяват в
момент на нужда, а вие отговорихте на всички очаквания. Вие, лично господин премиер, вашето правителство, вашите лекари, вашите хора, всички", отбеляза домакинът.

"Ще бъда истински доволен и горд от това, че израелският технологичен парк би могъл да пренесе своето производство в България, която е известна с изключителния интелект, който има нацията", каза от своя страна Бойко Борисов.

Израелският премиер ядосан на САЩ, иска военни действия срещу Иран

В отговор на израелски журналист по повод конфликта с Иран Бенямин Нетаняху заяви, че на този етап дипломацията и санкциите не са свършили работа. Факт е, че всеки следващ ден Иран се приближава все по-близо до ядрени бомби. Ако Иран знае, че няма "червена линия" , че няма краен срок, ще направи това, което продължава да прави без никаква пречка. Международната общност, която отказва да постави червена линия пред Иран, няма моралното право да поставя червената линия пред Израел, заяви Нетаняху в рязък коментар на изявленията на американския държавен секретар Хилари Клинтън, която заяви в неделя, че за момента САЩ не поставят крайни срокове или ултиматуми на Техеран да се откаже от ядрената си програма.

Страни, които отказват да дадат краен срок на Иран да се откаже от ядрената си програма, нямат никакво право да казват на Израел да се въздържа от изпреварващи военни действия, които да осуетят ядрените амбиции на режима, заяви Нетаняху, цитиран от израелски медии.

"Днес е 11 септември, денят на най-голямата терористична атака. Ние знаем, че тероризмът заплашва целия свят и страните с принципи трябва заедно да победят. Ние ще победим. Отговорихте на всички наши очаквания, вие лично, вашето правителство, вашите хора, вашите доктори - всички отговорихте на нашите очаквания. В борбата срещу тероризма трябва да бъдем неразделни", заяви Нетаняху.

"Изпълнителната власт като кандидатите за ВВС да даде отчет пред камерите"

Посещението на Борисов и министри в Израел бе определено от президента Росен Плевнелиев като "доста знаково и важно за хода на разследването на  атентата в Бургас".

Държавният глава по-рано обеща да бъдат представени конкретни резултати и отчет от работата на разследването до 15 септември, но до момента няма такива.

Сега Плевнелиев каза, че е уверен, че когато "те се върнат в България ще отделят време и ресурс, за да информират обществото, включително и по темата с атентата - докъде и как е стигнало разследването".

"Това е задължение на изпълнителната власт и мисля, че в рамките на този прозрачен подход - всички решения на МС са на сайта, бъдещите кандидати за членове на ВСС са пред камерите и защитават своите концепции, същото трябва да бъде и по отношение на хода на разследването на атентата на летище "Сарафово", каза Плевнелиев.

Плевнелиев каза, че атаката на летището в Бургас няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана.

"Рано или късно, аз съм убеден, извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани", заяви държавният глава.

До момента МВР е разпространило фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани, а Цветан Цветанов обяви, че може да трябват години, докато се стигне до истината.

Споделяне

Още по темата

Още от България