Борисов се запретна с кампанията на ГЕРБ, Цветанов се скри

Борисов се запретна с кампанията на ГЕРБ, Цветанов се скри

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е заел позиция на главен ръководител на предизборния щаб за евровота, а шефът на партийния предизборен щаб Цветан Цветанов умишлено "изчезна" от новинарския поток. Това потвърдиха представители на ГЕРБ пред Mediapool и поясниха, че в момента имат два щаба – единият се оглавява от Борисов, а другият – от Цветанов. 

Решението е провокирано от скандала "Апартаментгейт", който коства на Цветанов поста му на председател на парламентарната група на ГЕРБ и депутатското му място. Тогава след оставките на други негови колеги от ГЕРБ – отново заради евтини апартаменти, както и след разговор с Борисов, той обяви, че напуска Народното събрание. Запази обаче партийните си постове – на зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб.

Двата предизборни щаба

Излиза обаче, че ситуацията не е точно такава. Да, Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, но пък Борисов оглавява втори щаб, наречен съвет, който ръководи цялостната кампания на партията съвместно с подкрепилите я партньори от СДС, "Гергьовден", "Никола Петков" и "Обединени земеделци".

Ръководената от Борисов структура фактически е над щаба на Цветанов, който междувременно се занимава с цялата организация около изборите, твърдят от ГЕРБ.

Представители на партията твърдят, че два щаба е имало и на предсрочните парламентарни избори през 2017 г., но други казват, че това става за първи път. Дублирането обаче не води до напрежение в ГЕРБ, уверяват депутати.

А къде е Цветанов?

Първите седмици след оставката му като депутат, Цветанов беше постоянно присъствие в медиите. Той представи кандидатите за евродепутати на ГЕРБ, от партийния пресцентър съобщаваха подробно за всяко негово изказване и всяка негова стъпка.

От средата на април обаче нещата стоят по друг начин. При представянето на предизборната платформа на ГЕРБ за предстоящите евроизбори премиерът заяви: "Иде ми да взема един чук – и тераси, покриви, къде има, да го счупя и да приключваме, защото всеки ден ни отправят тази тема и ние не можем да се извадим от нея. А толкова добри неща се правят".

След това събитие Цветанов почти не се появява като основен говорител и движеща сила на кампанията, независимо, че продължава да обикаля из страната, да се среща със структурите на партията и избирателите ѝ. Това обаче се разбира предимно от личния му фейсбук профил.

За това, че Цветанов не трябва да е под светлините на прожекторите, Борисов намекна и миналия петък в интервюто си пред "Панорама" на БНТ. Тогава той каза, че с "Апартаментгейт" заместникът му е "сложи лъжицата с катран в кацата с меда" и "на 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов".

На фона на мълчанието за Цветанов и на резултатите от последните социологически проучвания, според които БСП има лека преднина спрямо ГЕРБ, в медиите все по-сериозно е присъствието на Борисов.

Борисов от сутрин до вечер

Последните телевизионни участия на премиера преди "Апартаментгейт" бяха в края на миналата година. Сега обаче за по-малко от седем дни той даде интервюта в две телевизии – бТВ и БНТ. Активността му обаче далеч не се ограничава с това.

Ако по-рано вниманието му бе повече заето с европейски и международни дела, в последно време отново се е отдал на вътрешната политика. Борисов неуморно обикаля страната, но освен това обещава пари я за болница, я за ремонт на Националната библиотека или за военновъздушно училище в Долна Митрополия. Дори отиде на протест срещу строеж в пловдивски парк и нареди да бъде спрян. И всичко това уж в качеството му на премиер, а не на председател на партия, която е в предизборна кампания. По този повод БСП поиска той да излезе в отпуск до евровота, но Борисов няма никакво намерение да прави това. 

В подкрепа на тази теза в сряда премиерът обяви пред бТВ, че "през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие". 

Депутати от ГЕРБ признават, че причината за тази активност е очевидната – премиерът се опитва да намали щетите от последните скандали като извади себе си на преден план.

"Чудеха се кой от ГЕРБ ще се изправи срещу Йончева в тази кампания. Е, вече е ясно", каза депутат от ГЕРБ пред Mediapool по повод постоянното присъствие на Борисов в медийния поток.   

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019