Борисов: Ще бъде победа, ако Вълка продаде акциите си във ВОЛФ и ДИТЦ

Борисов: Ще бъде победа, ако Вълка продаде акциите си във ВОЛФ и ДИТЦ

Много сериозна победа на сегашната общинска администрация ще е, ако бизнесменът Румен Гайтански (Вълка) продаде акциите си във фирмите по чистотата ВОЛФ и ДИТС. Така столичният кмет Бойко Борисов коментира тиражираната в медиите неофициална информация, че Вълка възнамерява да продаде акциите си на чужда фирма.

Пред Mediapool Борисов заяви, че на този етап не желае да коментира слухове, но според него би било нормално интересът на Румен Гайтански да намалее, след като общината задължи концесионерите да монтират GPS система за по-строг контрол върху работата им. Според Борисов така печалбата на концесионерите вече не е толкова голяма.

В същото време Борисов изрази пред Mediapool увереност, че ако бъде променена собствеността върху фирмите по чистотата, те ще попаднат в ръцете на “най-утвърдени компании” и условията по концесията ще са “най-добри за софиянци”. Кметът добави, че той и общината ще са онези, които ще определят условията по концесията, ако се налага предоговаряне.

Председателят на комисията по екология в Столична община Нели Манова съобщи пред Дарик радио, че по време на посещението си през февруари евроексперти препоръчали почистването на София да се поеме от сериозен чуждестранен инвеститор или дейностите за чистотата в столицата отново да се изпълняват изцяло от общината.

Общинари твърдят, че Гайтански е разговарял с германски, австрийски и френски компании.

"Волф 96" ООД и “ДИТЦ” АД са фамилна собственост на семейство Гайтански. Известният с прякора Вълка Румен Гайтански държи 80% от ВОЛФ, а 20 на сто притежава баща му Тодор. 90% от ДИТЦ са притежание на Румен Гайтански.

Наскоро Столичната община промени договорите за почистване на София с фирмите ВОЛФ, ДИТЦ и "Чистота-София". По новите условия концесионерите предстои да монтират GPS система за контрол на дейността си, а след 6-месечен тест ще се уточнят и парите, давани на фирмите за почистване.

Още през декември, месец след началото на мандата си като столичен кмет, Бойко Борисов обяви пред медиите желанието си да бъдат прекратени концесията по чистотата, тъй като са неизгодни. Тогава заяви, че имало и фирми, които са готови веднага да дойдат на мястото на сегашните концесионери и дори да платят неустойките от предсрочното прекратяване на договора.

Събирането на боклука е сред най-сигурните и печеливши бизнеси в София. От целия бюджет на общината за 2005 г., възлизащ на 467 млн. лв., за тримата концесионери "Чистота - София" АД, "Волф 96" ООД и “ДИТЦ” АД бяха заделени 37 млн. лв., а в предишните години сумата надхвърляше 50 млн.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес