Борисов: Ще имаме модерен ресор с три пъти по-голямо финансиране от сегашния (Видео)

Хейтърите може да кажат, че има конфликт на интереси, защото тук съм защитил докторантура, каза премиерът при откриването на учебната база на НСА

"Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни хареса, хем ще е модерен и ще е достоен за България. И с поне 3 пъти по-голямо финансиране от сегашния." Така премиерът Бойко Борисов коментира за първи път появилата се неофициална информация, че България ще получи ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия. Това стана по време на откриването на модернизираната учебна база на Национална спортна академия "Васил Левски".


Информацията за разпределението на ресорите изтече в събота и беше обявена като неофициална. В неделя стана ясно, че все още няма решение и предстои разпределение на ресорите на еврокомисарите.

Миналият месец базираният в Брюксел сайт "Политико" обяви, че България иска ресор "Земеделие" в новата Еврокомисия. Борисов нарече това "измишльотина" и обяви, че искаме "по-модерни ресори - киберсигурност, ИТ технологии".

В понеделник той повтори "модерния ресор", без вече да споменава киберсигурността.

"За ресори е грешно да се говори, защото все някоя държава ще отреагира. Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни хареса, хем ще е модерен и ще е достоен за България. И с поне 3 пъти по-голямо финансиране от сегашния. Това е, което мога да кажа към днешна дата. Уважението към председателя на комисията (Урсула фон дер Лайен - б.р.) и молбата ѝ тогава беше такава - за това и не дадохме да се задават въпроси, аз обясних, не знам защо продължават да го коментират. Но това е факт - те помолиха докато не се сформира комисията, да не се коментира. Когато се сформира цялото правителство с ресорите, ще излезем и ще го коментираме", каза Бойко Борисов пред журналисти.

Той обаче отказа да отговори на въпрос по темата Шенген. Преди дни изненадващо Борисов заяви на форум в Берлин, че към днешна дата е против страната ни да влиза, защото ще има негативи.


На откриването на модернизираната учебна база на Национална спортна академия "Васил Левски" на ул. "Гургулят" 1 освен премиерът, присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Над милиард лева се дават за учебни сгради. Хейтърите утре могат да кажат, че има конфликт на интереси, защото в тази сграда съм защитавал докторантура. Не само, че я спасихме от кражба тази сграда, а те ми говорят за корупция и глупости. Не само, че не откраднахме, а ги дадохме на академията, да си управлява", каза Борисов.


"Да сме живи и здрави. Господ да е с нас. И само работа - показваш и оставяш да коментират. Да покажем на БСП какво е - осветление, нови дъски. Но им остави снимките, да видят какво беше. Защото много бързо забравят какво беше преди 10 години, но да не богохулстваме", заръча Борисов на Фандъкова.

"Навремето до "Симеоново" имаше рейс, викахме му 300 и пеш. Спираше ни в "Младост" и до "Симеоново" ходехме пеш, никой не ни питаше. Студ, виелици. А сега си имаме сграда в центъра на София", каза Борисов.


В ремонта на учебното заведение са инвестирани над 3.7 млн. лeва. Средствата са осигурени от оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. В сградата се обучават предимно студенти от приоритетните направления "Педагогика на обучението" и "Спорт".

Споделяне

Още по темата

Още от България