Борисов ще обсъди с Орбан позицията си преди Срещата на ЕС за миграцията

Премиерът заяви пред Меркел, че "ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си"

Бойко Борисов, сн. БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е поканил унгарския си колега Виктор Орбан на посещение у нас следващата седмица преди срещата на върха на Европейския съюз за мигрантската криза в Братислава на 16 септември. 
 
Двамата са провели телефонен разговор, в който Борисов е потвърди тезата си, че "ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигранстката вълна и адекватна защита на външните европейски граници", съобщиха от правителствената пресслужба. 
 
В България двамата премиери ще инспектират заедно охраната на българските граници. Орбан е един от европейските лидери с най-твърда позиция срещу приема на  бежанци и мигранти. 
По време на разговора двамата са се обединили, че в словашката столица "трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна". 
 
Освен с Орбан премиерът е говорил по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел. 
 
"ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си и всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти", заявил премиерът. 
 
По-рано Бойко Борисов публично се обяви за олекотяване на визовия режим за турски граждани. Това е и основното искане на Анкара, за да приложи споразумението с ЕС за реадмисия на чужденците, но все още не е изпълнила няколко от изискванията на Брюксел, като основното е да промени антитерористичния си закон.
 
Основа тема на разговора между Борисов и Меркел е била подготовката на срещата в Братислава, отбелязват от Министерския съвет. Двамата се срещнаха и на живо в края на миналия месец. Тогава Борисов пак подкрепи исканията на Турция за визите, обяснявайки, че иначе ЕС може да бъде залят от бежанската вълна.
 
Мигрантската криза е бил основен акцент и в разговора на Борисов със сръбския му колега Александър Вучич. 
 
"Двамата бяха единодушни за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави. По време на разговора двамата обсъдиха и възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторната връзка между Сърбия и България", съобщиха от правителствената пресслужба.
 
В последните седмици Белград открито се оплаква от нарасналия брой мигранти, които се опитват да преминат в Сърби от България. Сърбия вече получи помощ от Унгария, която прати свои хора и техника, за да помагат на границата с България. 
Споделяне

Още по темата

Още от България