Борисов ще посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС

В Истанбул бе открита ремонтираната българска Желязна църква, Ердоган очаква обновяване и на джамиите у нас

Премиерът Бойко Борисов обеща на турския си колега Бинали Йълдъръм България да направи каквото може по време на своето председателство на Съвета на Европа за нормализиране на отношенията между Европейския съюз и Анкара "такива, каквито бяха само преди няколко години“.Това той заяви при откриването в неделя на ремонтираната българска Желязна църква в Истанбул.

"Да, ние можем да посредничим, може да настояваме, защото само мирът и подобряването на отношенията с Турция на Европа дава решение на много въпроси. Забравихте Харманли - скоро бяхме там за бунтовете на бежанците. Сега има нулев натиск от година. Това не се постига лесно, не става с приказки и заклеймяване. Аз съм свършил моята работа, а това, че патриархът, владиците са тук и всички наши поклонници ще могат да идват да си запалят свещичка – това ще остане в историята“, каза Борисов при отварянето на обновената 120-годишна църква "Св. Стефан“.

"И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията“, смята той.

Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство, посочи още Бойко Борисов.

Йълдъръм го поздрави за европредседателството и посочи, че "по време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели“. "С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: "Да сме толерантни“, каза още турският премиер.

"България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация“, заяви Борисов.

По думите му София и Истанбул са столици, в които етническата толерантност са пример за подражание. "В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога и всички ние живеем в мир. Бих цитирал президента Ердоган, защото съм солидарен с казаното от него. Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността, на етническата толерантност“, смята българският премиер.

"Някога трудно сме си представяли президентът на Турция, премиерът на Турция, вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул, да запалим свещичка“, коментира Бойко Борисов и  благодари на турската държава за направеното.

За реставрацията на Желязната църква са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е дала 390 хил. евро.

"Турция е наш съсед. Това че на Златния рог има възстановен български храм "Св. Стефан“, е прекрасно доказателство за добросъседство, разбирателство. Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове“, заяви още българският министър-председател.

"България в момента е председател на Европейския съвет и самото откриване на църквата "Св. Стефан” е в един такъв момент и това е важно послание за международната общност. С това Истанбул всъщност показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още веднъж показваме това на целия свят, заяви по-късно на среща с Борисов турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от агенция БГНЕС.

Със стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул, посочи още турският президент.

Той обаче напомни, че в България също има много джамии, които се нуждаят от ремонт.

"По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация“, заяви Ердоган.

Той припомни, че реставрацията на Желязната църква е започнала докато той е бил кмет на Истанбул през 2011 г.

"Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме и това е било разбирането на нашите деди. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни“, подчерта турският президент.

Българската желязна църква "Св. Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32.50 метра, а ширината – 12.50 метра.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят