Борисов ще праща Пламен Георгиев на изпит по испански при Стоичков

Борисов ще праща Пламен Георгиев на изпит по испански при Стоичков

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че е поставил ултиматум на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев – ако не събори незаконните постройки на терасата си, ще бъде отзован като консул във Валенсия, но оцени високо качествата му.

Според Борисов Пламен Георгиев e "умен човек", който "е свършил много работа и си е създал много врагове". Премиерът не вижда проблем с изпращането му зад граница и дори се пошегува с испанския език на новия консул. 

"Мисля, че английският му е перфектен. Не знам испански, за да му дам оценка. Може да помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита на испански", каза Борисов пред бТВ.

Лингвистичните качества на Стоичков са добре известни и вече са част от футболния фолклор. Самият Стоичков бе почетен консул в Испания, но се раздели с тази длъжност.

Правителството мотивира изпращането на Пламен Георгиев за консул с това, че владее испански език, но след това се оказа, че нивото му е начално. Очаква се Георгиев да започне официално работа като консул тази седмица, въпреки че българи от Валенсия се обявиха срещу назначението му и дори заплашиха да протестират. 

В понеделник се разбра, че Георгиев е подал молба до Административен съд - София, с която оттегля жалбата си срещу заповедта на кмета на Слатина за принудително премахване на двата навеса, единият от които барбекю, на терасата към апартамента му.

Сега от изказване на премиера се разбра и защо бившият шеф на КПКОНПИ е размислил и е решил да събори незаконните постройки:

"Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалната и не изпълни решението незаконната част на терасата да бъде съборена – ще го отзова“.

Попитан защо Георгиев е пратен точно консул във Валенсия, Борисов отговори:

"Във всички бели държави такива хора, на такива позиция, се оставят няколко години на друга работа".

В края на юли парламентът освободи Георгиев от председателското място в антикорупционната комисия заради скандал с впечатляващата му тераса. Преди обаче той бе спряган дори за фаворит на ГЕРБ за главен прокурор.

Няколко дни след избухването на имотния скандал, по съвет на премиера Борисов, шефът на КПКОНПИ излезе в продължителен отпуск. Междувременно започна данъчна проверка за евентуални разминаване между доходите и разходите му. Тя обаче не установи нарушения.

Когато подаде оставката си от КПКОНПИ, Пламен Георгиев каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е "чист човек". Наред с това проверка на общината в столичния район "Слатина" установи незаконни постройки в един от имотите на Георгиев. Бе наредено премахване на навеси, което Георгиев първоначално обжалва.

Премиерът Бойко Борисов обаче го "компенсира" с назначение зад граница.

Подобни назначения от години вбесяват кариерните дипломати, но политическото ръководство на външно министерство, поне публично, рядко им се противопоставя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?